Запіканка з кольорової капусти – дуже смачна страва, особливо в літньо-осінній сезон цього овоча, адже суцвіття цвітної капусти соковиті, хрусткі і дуже корисні. Прекрасне поєднання запіканки з відвареної курячої грудкою або індичкою буде відмінною ідеєю для легкого обіду або вечері.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Капуста цвітна – 700 – 800 гр.
  • Сир – 150 – 200 гр.
  • Сметана – 250 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Зелень – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Приправа (на вибір) – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування запіканки з цвітної капусти в духовці. Розбираємо качан цвітної капусти на суцвіття, видаляємо товсті ніжки і промиваємо в друшляку під проточною водою. У каструлі кип’ятимо воду (води повинно бути достатньо, щоб капуста повністю занурилася в неї) і закидаємо капусту, вона повинна поваритися 5-6 хвилин. Не варто відварювати її довше, інакше в процесі запікання вона стане занадто м’якою.

Поки капуста вариться, ми займемося заправкою для нашої запіканки: в глибоку миску розбиваємо яйця і збиваємо їх за допомогою віночка.

Додаємо до збитим яйця, сметану. Жирність сметани не має особливого значення, але якщо вона занадто густа (26% і більш) необхідно трохи розбавити її молоком або кефіром, так як в результаті у нас повинна вийти не занадто густа заливка, яка легко розподілиться по капусті.

Сир натираємо на крупній тертці і додаємо до яєчно-сметанною масою. Добре перемішуємо за допомогою віночка. Додаємо сіль і спеції на ваш смак.

Форму для випікання змащуємо рослинним маслом. Цвітну капусту відкидаємо на друшляк і даємо їй добре стекти від води. Потім викладаємо її у форму.

Цвітну капусту заливаємо яєчно-сметанною сумішшю, щоб вона покрила всю форму рівномірно, і посипаємо зеленню кропу або інший вашої улюбленої зеленню. Ставимо запікатися в духовку при 180 градусах на 30-40 хвилин.

Коли верх запіканки зарум’яниться – вона готова. Дістаємо її з духовки, даємо трохи охолонути. У гарячому стані вона буде кришитися, а в теплому ви прекрасно нарежете її на порційні шматочки. Запіканка готова, можна приступати до дегустації!

Запіканка з кольорової капусти з сиром і яйцем