Звичайно для макаронних запіканок використовують яєчну заливку – вона з’єднує інгредієнти в загальну масу і забезпечує певну соковитість і щільність страви. Однак можна обійтися і без яєць. Замість них приготуємо молочний соус. Як смакового акценту візьмемо сосиски і засмажку з цибулі та болгарського перцю.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Макарони – 1 склянка
- Сосиски – 3 шт.
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Сир Пармезан – 150 гр.
- Молоко коров’яче – 1,5 склянки
- Масло вершкове – 50 гр.
- Борошно пшеничне – 1,5 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Зелень – 0.5 пучків
- Перець чорний мелений – за смаком
- Мускатний горіх – 1 щіпка
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування запіканки з макаронів з сосисками і сиром в духовці? Відразу ставимо варитися макарони в підсоленій воді. А поки вони варяться, очищаємо цибулю і болгарський перець. Цибулю подрібнюємо на дрібні кубики, м’якоть перцю нарізаємо невеликими шматочками. У сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху і висипаємо подрібнені овочі. Обсмажуємо цибулю з перцем до м’якості та легкого рум’янцю.
Сосиски очищаємо від оболонки і нарізаємо поперечними гуртками. Додаємо в сковороду до цибулі засмажки, перемішуємо і готуємо на середньому вогні ще три-чотири хвилини.
В іншій сковороді або сотейнику розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану, після чого висипаємо борошно. Лопаткою активно заважаємо густіючу масу і смажимо, поки не з’явиться кремовий відтінок і горіховий запах.
В отриману борошняну масу вливаємо молоко і безперервно перемішуємо вінчиком, щоб відразу розчиняти всі грудочки. Доводимо отриманий соус до кипіння і варимо півтори-дві хвилини на мінімальному вогні. В кінці приготування додаємо тертий сир, сіль, чорний мелений перець і тертий мускатний горіх. Ретельно перемішуємо і знімаємо з плити.
Відварені до цього часу макарони відкидаємо на друшляк і даємо відвару стекти. Форму для запіканки змащуємо олією і викладаємо в неї половину відварених макаронів. Поверх розподіляємо половину молочного соусу.
Далі викладаємо засмажку з сосисками з сковороди, вирівнюємо.
Останнім шаром викладаємо другу половину макаронів і змащуємо їх залишками соусу. Посипаємо подрібненою зеленню.
Ставимо запіканку в заздалегідь розігріту до 190 градусів духовку. Запікаємо протягом двадцяти – двадцяти п’яти хвилин, поки скоринка на поверхні не зарум’яниться. Готову запіканку дістаємо з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Запіканка з макаронів без сиру Запіканка з макаронів без фаршу Запіканка з макаронів з сиром Запіканка з макаронів як в дитячому саду