Звичайно для макаронних запіканок використовують яєчну заливку – вона з’єднує інгредієнти в загальну масу і забезпечує певну соковитість і щільність страви. Однак можна обійтися і без яєць. Замість них приготуємо молочний соус. Як смакового акценту візьмемо сосиски і засмажку з цибулі та болгарського перцю.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Макарони – 1 склянка
  • Сосиски – 3 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сир Пармезан – 150 гр.
  • Молоко коров’яче – 1,5 склянки
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – 0.5 пучків
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування запіканки з макаронів з сосисками і сиром в духовці? Відразу ставимо варитися макарони в підсоленій воді. А поки вони варяться, очищаємо цибулю і болгарський перець. Цибулю подрібнюємо на дрібні кубики, м’якоть перцю нарізаємо невеликими шматочками. У сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху і висипаємо подрібнені овочі. Обсмажуємо цибулю з перцем до м’якості та легкого рум’янцю.

Сосиски очищаємо від оболонки і нарізаємо поперечними гуртками. Додаємо в сковороду до цибулі засмажки, перемішуємо і готуємо на середньому вогні ще три-чотири хвилини.

В іншій сковороді або сотейнику розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану, після чого висипаємо борошно. Лопаткою активно заважаємо густіючу масу і смажимо, поки не з’явиться кремовий відтінок і горіховий запах.

В отриману борошняну масу вливаємо молоко і безперервно перемішуємо вінчиком, щоб відразу розчиняти всі грудочки. Доводимо отриманий соус до кипіння і варимо півтори-дві хвилини на мінімальному вогні. В кінці приготування додаємо тертий сир, сіль, чорний мелений перець і тертий мускатний горіх. Ретельно перемішуємо і знімаємо з плити.

Відварені до цього часу макарони відкидаємо на друшляк і даємо відвару стекти. Форму для запіканки змащуємо олією і викладаємо в неї половину відварених макаронів. Поверх розподіляємо половину молочного соусу.

Далі викладаємо засмажку з сосисками з сковороди, вирівнюємо.

Останнім шаром викладаємо другу половину макаронів і змащуємо їх залишками соусу. Посипаємо подрібненою зеленню.

Ставимо запіканку в заздалегідь розігріту до 190 градусів духовку. Запікаємо протягом двадцяти – двадцяти п’яти хвилин, поки скоринка на поверхні не зарум’яниться. Готову запіканку дістаємо з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Запіканка з макаронів без сиру Запіканка з макаронів без фаршу Запіканка з макаронів з сиром Запіканка з макаронів як в дитячому саду