Здобне дріжджове тісто готують для пиріжків та пирогів з солодкою начинкою. Замішують таке тісто на опарі, це є кращим варіантом, так як у тісто додаємо здобу – вершкове масло, цукор і яйця.
Інгредієнти: на 18 порц.
- Борошно пшеничне – 600 гр.
- Молоко коров’яче – 300 мл
- Сухі дріжджі – 5 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування здобного дріжджового тіста для пиріжків на сухих дріжджах? Молоко (100 мл) трохи підігрійте, не більше 30°С. Перелийте його в посуд для замішування тіста і всипте в молоко, дріжджі. Потім все перемішайте, щоб дріжджі розчинилися.
В молоко всипте чайну ложечку цукру і 3 ст. л. борошна і ще раз перемішайте. Посуд з молоком і дріжджами поставте в тепло на 10-15 хвилин. За цей час основа опари повинна піднятися і вдвічі збільшиться в об’ємі.
Потім насипте в посуд половину просіяного на сито борошна, налийте решту молока і лопаткою добре перемішайте. Посуд з опару прикрийте серветкою і на 1 годину помістіть в тепло. За цей час опара добре підніметься.
Після закінчення цього часу піднялася опара почне опускатися. В цей час додайте до неї цукор, сіль, яйця і розтоплене в мікрохвильовці масло.
Потім в опару частинами пересипайте решту борошно і тісто лопаткою одночасно замішують.
Коли тісто забере всю муку і стане густим, перекладіть його на посипану мукою стільницю і руками вимісити тісто. Вимішуйте не менше 10-15 хвилин, поки тісто перестане прилипати до долонь.
Замішане тісто прикрийте харчовою плівкою або серветкою і на 1,5 години помістіть в тепле та без протягу місце.
Піднялося тісто рукою обімніть і можете приступати до формування пиріжків. Пиріжки на сдобном тесті з сухими дріжджами можна випікати в духовці і смажити на сковорідці.
Смачною і вдалою випічки!
Здобне тісто на сухих дріжджах для пиріжків Тісто для пиріжків в маслі Тісто для пиріжків з капустою Тісто для пиріжків на 1 літр молока Тісто для пиріжків на молоці Тісто на молоці для пиріжків з картоплею