Японська айва, або хеномелес, є гібридом яблука і груші, і в свіжому вигляді її не вживають за терпкості і сухості, але з цього екзотичного плоду готують чудові десерти: варення, желе, джеми і цукати. Приготування желе з такої айви має деякі особливості: готують айву, тільки нарізавши шматочками, шкірку не видаляють і додають цукор, як консервант і желюючий інгредієнт.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Айва (очищена) – 1 кг
  • желюючий Цукор – 500 гр.
  • Вода – 700 мл
  • Лимонний сік – 1 ч. л.

Процес приготування:

Готувати саме смачне желе з айви японської на зиму легко! Плоди айви промийте проточною водою і витріть насухо серветками.

Потім айву розріжте на четвертинки і видалити плодоніжки і насіння, залишивши коробочки. Шматочки айви наріжте тонкими пластинками.

Айву перекладіть в посуд для варіння варення, налийте до неї вказане в рецепті кількість чистої води і ложечку соку лимона. На великому вогні айву доведіть до кипіння і потім тушкуйте протягом 1 години на маленькому вогні і під прикритою кришкою. За цей час айва розвариться і стане м’якою.

Зварену айву перекладіть на сито або друшляк і можете застелити їх складеної вдвічі марлею. Айву залиште на друшляку на 2 години як мінімум, щоб стік чистий сік. Віджимати айву не треба, інакше желе не буде прозорим.

Через 2 години виміряйте обсяг отриманого соку з айви, адже розрахунок цукру для айвового желе йде на його кількість.

перелийте Сік в каструлю, насипте до нього желюючий цукор (на 1 літр соку 500 г цукру), перемішайте і поваріть протягом 3 хвилин від початку кипіння.

Заздалегідь стерилізуйте гарячим способом невеликі баночки і прокип’ятіть кришки. Гаряче желе з хеномелесу розлийте по банках і відразу герметично закупорьте металевими кришками, щоб желе не втратило свій аромат. Баночки остудіть, і перенесіть в місце зберігання.

Смачних і вдалих заготовок!

Варенье Джеми Желе на зиму