Ягоди варяться близько 10 хвилин у невеликій кількості води, після чого отриманий сік проціджують через сито і перелити назад в каструлю. До нього додається цукор з желатином і все вариться до повного розчинення. Желе розливають по банках і закочується.
Інгредієнти: на 1 л.
- Брусниця – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Вода – 1 склянка
- Желатин швидкорозчинний – 40 гр.
Процес приготування:
Як почати готувати желе з брусниці з желатином на зиму? Ягоди брусниці перебираємо, позбавляючись від сміття і гнилих плодів. Потім перекладаємо їх на друшляк і добре промиваємо під проточною водою.
Висипаємо ягоди в каструлю з товстим дном і трохи придавлюємо їх товкачкою або виделки, щоб брусниця пустила сік. Вливаємо склянку питної води і ставимо на вогонь.
Варимо все на невеликому вогні приблизно 7-10 хвилин. Брусниця за цей час повинна полопати, завдяки чому виділиться більша кількість соку. Знімаємо каструлю з вогню і проціджуємо отриману масу через сито.
Переливаємо сік назад в каструлю, додаємо до нього цукровий пісок і знову повертаємо на невеликий вогонь. Головне, не даємо рідини закипіти. Періодично знімаємо піну, що утворюється. Сік повинен увариться до 2/3 початкового об’єму. Відливаємо невелика кількість рідини в окрему ємність і розчиняємо в ньому 40 грам желатину. Перелити все назад в каструлю і перемішуємо.
Знімаємо з вогню і розливаємо рідке желе з чистим сухим банкам. Закатуємо і залишаємо до повного охолодження. Відправляємо на зберігання в сухе темне місце і дістаємо взимку. Приємного апетиту!
Джеми Желе на зиму