Ягоди червоної смородини містять багато пектину. Саме він відповідає за желювання. Цікаво, що чим довше зберігається приготоване желе, тим густіше і щільніше воно стає. Проте, не рекомендується зберігати заготівлю більше року, так як за цей час з’являється ризик псування продукту і зменшення його цінних поживних властивостей.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Смородина червона – 1 кг
  • Вода – 100 – 200 мл
  • Цукор-пісок – 700 гр.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування желе з червоної смородини без желатину? Ягоди для желе потрібні повною мірою зрілості, добірні, без дефектів. Важливо знати, що різні сорти червоної смородини володіють різним вмістом пектину. Відповідно, щільність желе також варіюється в залежності від сорту.

Зібрані ягоди очищаємо від можливих домішок і гілочок, ретельно промиваємо під проточною водою. Даємо стекти воді повністю з ягід. Для цього можна висипати смородину на рушник і почекати, поки ягоди самі обсохнуть.

Червону смородину висипаємо в глибоку каструлю, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона ледь покривала ягоди.

Ставимо каструлю на плиту і нагріваємо до кипіння. При повільному кипінні варимо смородину п’ять-сім хвилин, щоб ягоди полопалися і розм’якшилися. В такому стані їх легко віджати і вичавити максимальну кількість соку. Після закінчення зазначеного часу знімаємо каструлю з плити і даємо вмісту охолонути до теплого стану.

Сито застеляємо марлею, складеною в кілька шарів. Смородину з водою проціджуємо через сито в каструлю.

Ягоди, присутні в марлі, протираємо товкачем або широкою дерев’яною ложкою. Потім згортаємо марлю вузликом і вручну максимально віджимаємо макуха, намагаючись видавити максимум соку.

В отриманий смородиновий сік додаємо цукровий пісок.

Ставимо сік з цукром на плиту і доводимо до кипіння. Варимо протягом двадцяти хвилин при кипінні низької інтенсивності. Частина рідини випарується і кількість вмісту зменшиться. Знімаємо каструлю з плити і в гарячому стані розливаємо його по сухим простерилизованным банкам, щільно закриваємо простерилизованными кришками.

Даємо банкам з желе повністю охолонути і прибираємо їх в прохолодне і темне місце зберігання. З часом желе загусне і придбає свою характерну «мармеладну» консистенцію.

Приємного апетиту!

Варення із червоної смородини Варення-желе з червоної смородини Джем з червоної смородины Желе з червоної смородини Желе на зиму