Ягоди ірги не надто популярні серед господинь, коли мова заходить про заготовках. І дарма, адже ця солодка ягода з легкої в’язкому ноткою містить величезну кількість корисних речовин. Щоб забезпечити їх максимальну схоронність, пропонуємо приготувати сире желе з соку ірги на зиму. Сам по собі сік ірги не має желирующими властивостями, тому його необхідно змішувати з соком плодів, що містять велику кількість пектину. В даному випадку – це червона смородина.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Сік ірги – 500 мл
  • Сік червоної смородини – 600 мл
  • Цукор-пісок – 600 гр.

Процес приготування:

Щоб приготувати желе з ірги на зиму, зібрані ягоди ірги ретельно промиваємо, ягоди з дефектами, а також випадково потрапили листя і стеблинки викидаємо. Ягодам даємо повністю обсохнути. Для цього можна розсипати їх по чистому рушникові і почекати, поки частина вологи вбереться в тканину, а частина – випарується.

Після цього ягоди складаємо в посуд і поміщаємо їх у темне прохолодне місце на п’ять-шість днів. Це потрібно для того, щоб з ірги було простіше виділити сік.

Після закінчення зазначеного часу ягоди розтираємо толкушкой і гріємо отриману масу на плиті протягом десяти хвилин при температурі 50-60 градусів.

Потім прогріту масу поміщаємо на марлю, складену в декілька шарів, і максимально сильно віджимаємо руками. Сік збираємо в окремий посуд

Ягоди червоної смородини промиваємо, перебираємо від домішок і зіпсованих примірників. Даємо ягодам повністю обсохнути і поміщаємо їх у відповідний посуд.

Смородину розтираємо товкачиком. Отриману масу розміщуємо на марлю, складену в декілька шарів, і віджимаємо. Сік збираємо в окремий посуд.

Відміряє кількість соку ірги та червоної смородини, згідно з вказаним пропорціям, і з’єднуємо обидва соку у підходящої посуді. Висипаємо цукровий пісок і довго і ретельно розмішуємо, поки не зникнуть кристалики цукру.

Отриману рідину перелити в сухі стерильні банки і закриваємо простерилизованными кришками. Прибираємо банки в темне прохолодне місце для зберігання. Протягом декількох днів желе проявить свої желюючий властивості і загусне. Не рекомендується зберігати таке желе більше одного року.

Приємного апетиту!

Джем з ірги Джеми Желе на зиму