Банановий мафін в духовці має особливий впізнаваний смак і вологу, досить щільну текстуру. Бананове пюре, яке додається в тісто, володіє в’язкою, густою консистенцією – випічка з ним просто не може бути легкою і повітряної. Для того, щоб додати повітря в щільний м’якуш, обов’язково використовуємо розпушувач – він не дасть тесту залишитися важким і посприяє м’якості готових кексів. Якщо вдома залежалась пара перезрілих бананів, які вже ніхто не захоче з’їсти, просто немає причин не приготувати ці ароматні мафіни.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Банан (великий) – 2 шт.
- Борошно – 250 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 190 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для змазування
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Приступимо до приготування бананового мафіна в духовці. Вершкове масло краще заздалегідь дістати з холодильника, щоб до моменту приготування тіста воно встигло розм’якнути. Кладемо його в миску і засипаємо цукровим піском. Розтираємо інгредієнти ложкою або лопаткою до отримання однорідної маси.
В цукрово-масляну суміш додаємо яйця і змішуємо всі разом віночком або міксером на низьких обертах.
В окремий посуд викладаємо очищені від шкірки банани. Перетворюємо їх в пюре за допомогою виделки або блендера. Якщо плоди подрібнити виделкою, то залишаться невеликі неразмятые шматочки банана, які будуть відчуватися в готових мафінах. У випадку з блендером бананове пюре вийде однорідним, і текстура кексів вийде менш вираженою. Подрібнені банани додаємо до масляно-яєчної маси, зверху висипаємо попередньо просіяне борошно з розпушувачем. Вимішуємо тісто до однорідності віночком або міксером на низькій швидкості.
Готове тісто – досить густе, важко ллється з ложки, на вигляд липке і має неоднорідну структуру за рахунок бананів.
Форми для випікання маффінів змащуємо тонким шаром рослинного масла. Якщо форми силіконові, то змазування не потрібно. Також можна скористатися спеціальними паперовими кошиками-капсулами для випічки кексів – вони виглядають дуже естетично і сприяють збереженню випічки при транспортуванні. Розкладаємо тісто по підготовленим формами. При випіканні мафіни майже не збільшуються, тому заповнюємо форми практично доверху. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форми з тістом встановлюємо на середній рівень і випікаємо мафіни протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. Щоб переконатися в готовності кексів, протикаємо один з них дерев’яною шпажкою. Якщо вона вийшла без слідів вологого тіста, значить готові вироби. Дістаємо мафіни з духовки, звільняємо від форм (паперові капсули знімати не потрібно) і повністю охолодити. Саме в остиглому стані текстура мафінів стабілізується і набуває стійку структуру з невеликими порами і легкої вологістю. Для прикраси можна посипати кекси цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Кекси без молока Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси в силіконових формочках Кекси з бананом