Протерта з цукром і без варіння чорна смородина, є самим простим і перевіреним часом способом заготівлі цієї ягоди на зиму. Ідеальним способом подрібнення смородини завжди було перетирання ягоди дерев’яним товкачем і в глиняному посуді, але в наш швидкий час використовують кухонні гаджети, м’ясорубки, блендери або кухонні комбайни. Так як смородина соковита і досить кисла, оптимальною пропорцією цукру і ягід вважається 2:1, але варення виходить занадто солодким, тому цукру додається менше.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • чорна Смородина – 1.5 кг
  • Цукор-пісок – 1.8 кг

Процес приготування:

Почнемо готувати чорну смородину, протерту з цукром без варіння на зиму. Для цього способу заготівлі смородину готують ретельно, адже стан ягоди в основному визначає її гарний зберігання в сирому вигляді. Смородину перебирають і видаляють плодоніжки і дрібне сміття. Потім її кілька разів промивають холодною водою і обов’язково просушують, розсипавши тонким шаром на кухонному рушнику.

Підготовлену смородину подрібнюють будь-яким способом. Для більш однорідного варення – за допомогою блендера, для варення з шматочками ягід – перекручують на м’ясорубці.

Вся посуд, з якої буде стикатися смородина, повинна бути стерильною або ошпаренной окропом.

Потім до протертої смородині насипають розраховане кількість цукрового піску. Для такого варення важливо, щоб цукор повністю розчинився. Смородину з цукром періодично перемішують силіконової лопаткою або дерев’яною ложкою протягом 1 години.

Через годину без варіння варення з чорної смородини, протертою з цукром, буде готово. Його розфасовують в простерилізовані сухим способом банки будь-якого обсягу, герметично закупорюють кришками і ставлять на зберігання в темне холодне місце, льох або холодильник.

Вдалих і смачних заготовок!

Варення з чорної смородини без варіння Варення з чорної смородини склянками Чорна смородина блендером з цукром на зиму Чорна смородина на зиму Чорна смородина протерта з цукром