Іноді хочеться урізноманітнити свої напої чим-небудь солодким. Цей рецепт допоможе вам приготувати смачний, але при цьому корисний компот. Він підійде для сімейного обіду або посиденьок з друзями. Готувати його швидко і легко, але результат точно здивує вас своїм смаком.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Цукор-пісок – 230 гр.
  • Чорниця – 240 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 1.5 л

Процес приготування:

Щоб приготувати чорничний компот на 2-х літрову банку на зиму, переберіть чорницю, видаляючи з неї різне сміття і зіпсовані плоди. Цей процес може зайняти багато часу, тому вам варто запастися терпінням. Пересипте чорницю в невелику глибоку ємність. Залийте її водою. Залиште в ній ягоди приблизно на 30 хвилин. Після цього кілька разів промийте чорницю. Розстеліть на столі паперові рушники. Викладіть на них ягоди. Рушники вберуть в себе всю зайву вологу, яка знаходиться на поверхні чорниці. Поставтеся дуже відповідально до вибору ягоди для вашого компоту. Продукт повинен бути свіжим. Обов’язково перед покупкою перевірте запах чорниці. Якщо ягоди будуть мати кислий аромат, значить вони вже несвіжі. Для компоту ви також можете використовувати заморожену чорницю. Проте свіжа ягода зробить напій більш ароматним і насиченим.

Тепер нам необхідно простерилізувати банки. Спочатку добре промиваємо їх у теплій волі. Після цього наповнюємо каструлю холодною водою. Переносимо її на плиту. Дочекайтеся, коли вода почне кипіти. Обшпарте пляшки і кришки окропом. Подальшу стерилізацію ми будемо проводити за допомогою пари. Для цього ви можете скористатися чайником або звичайною каструлею. Розташуйте банку таким чином, щоб її наповнював пар. Залиште її в такому положенні приблизно на 2-3 хвилини. Розкладіть на столі кухонний рушник. Поставте на нього банки та дайте їм висохнути.

Для приготування цукрового сиропу нам знадобиться кілька інгредієнтів: цукровий пісок, лимонна кислота, ванільний цукор і вода. Наповніть каструлю холодною водою. Поставте її на великий вогонь. Коли вода закипить, починайте додавати в неї цукровий пісок. Постійно перемішуйте розчин, щоб він швидко розчинився. Після цього насипте до сиропу ванільний цукор. Він додасть нашому компоту дуже приємний запах. Добре розмішайте сироп. Останнім інгредієнтом стане лимонна кислота. Ви можете не використовувати її, однак з нею ваш компот точно вартий до самої зими. Готовий цукровий сироп приберіть з плити. Обов’язково процідіть його через марлю або сито, якщо ви хочете, щоб ваш компот вийшов прозорим та привабливим на вигляд.

Розподіліть ягоди по банкам. Залийте чорницю цукровим розчином. Закрутіть кришку. Уважно стежте за тим, щоб на банці не з’явилися тріщини. Якщо таке станеться, вам доведеться замінити ємність для компоту. Переверніть банки і поставте їх на кухонне рушник, який необхідно заздалегідь розстелити на столі. Загорніть їх у теплий плед або великий рушник. Залиште компот остигати. Потім перенесіть його в прохолодне й сухе місце, яке варто вибрати заздалегідь. Там він буде чекати настання зими.

Компот з чорниць готовий. Він відмінно різноманітить ваш раціон в холодну зимову погоду. Такий напій здатний замінити магазинні соки, газовані води і морси. Він точно сподобається всім членам вашої родини, і вони попросять вас приготувати його ще раз. Настав час закуповуватися всіма необхідними інгредієнтами і випробувати даний рецепт.

Компоти Чорниця на зиму