Цей рецепт приготування ягід з цукром є традиційним. Він відрізняється своєю простотою. Вам не доведеться витратити на нього велику кількість часу. Однак такий перекус точно зможе порадувати вас у зимовий холодний вечір.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Чорниця – 2 кг
  • Цукор-пісок – 2,5 кг

Процес приготування:

Готувати чорницю на зиму без варіння, протерта через сито просто! Ягоди чорниці мають бути свіжими, зрілими і дуже солодкими. Якщо ви купуєте ягоди, зверніть увагу на їх запах. Не можна купувати чорницю, яка має кислуватим запахом; або запахом спирту. Це означає, що ягоди зіпсувалися.

Спочатку нам необхідно проробити самий довгий і нудний процес в приготуванні – перебрати ягоди. Щоб прискорити свою роботу, засипте чорницю в таз або широку каструлю. Залийте ягоди холодною водою. На поверхню води відразу спливуть різні листочки, а також деяка живність, яка могла залишитися в ягодах. Щоб зібрати решту сміття, опустіть у воду шматочок якої-небудь тканини. За допомогою неї ви зможете прибрати все, що могло залишитися на поверхні води. Ще раз промийте ягоди. Перенесіть їх в друшляк і залиште в ньому приблизно на хвилину. Так з ягід стече більша частина води.

Перевірте, щоб вся чорниця була хорошою. Одна зіпсована ягідка здатна знецінити всі ваші старання. Щоб не залишитися взимку без ягід, перегляньте чорницю кілька разів. Викладіть її на паперові рушники і залиште сохнути. Ви також можете скористатися звичайним кухонним рушником. Дозвольте ягодам полежати протягом півгодини. Так з їх поверхні стече залишилася рідина. Подрібнювати ягоди будемо з допомогою сита. Перемістіть в нього ягоди і почніть перетирати. В результаті у вас повинно вийти однорідне ягідне пюре. Завдяки тому, що ви використовуєте сито в процесі приготування, пюре вийти дуже ніжним.

Невеликими порціями починаємо додавати до ягід цукор. Після кожного додавання добре розмішуйте отриману суміш. Коли ви остаточно размешаете пюре, дайте йому постояти протягом 60 хвилин при кімнатній температурі.

Приступаємо до обробки банок. Спочатку нам необхідно простерилізувати. Вимиваємо кожну банку в теплій воді. Після цього ошпарюємо окропом. Наповніть чайник холодною водою. Перенесіть його на вогонь. Коли вода в чайнику почне закипати, розмістіть на його носику банку таким чином, щоб вона наповнювалася пором. Залиште її в такому положенні на пару хвилин. Після цього зніміть банку з чайника. Не варто зайвий раз витирати банку. Поставте її на кухонний рушник і дочекайтеся, коли вона сама висохне. Після цього уважно огляньте її на наявність крапель води. Якщо вони виявляться на банку або ягодах, пюре не зможе дотриматися до зими і зіпсується.

Акуратно перекладіть пюре з чорниці та цукру в банки. Закрийте їх кришками. Ви також можете перекласти пюре в пластикові контейнери. Зберігати ягоди можна як у холодильнику, так і в морозильній камері.

Таке пюре здатне нагадати вам смак літа навіть в самий морозний день. З ягодами можна пити чай або намазувати їх на шматочки білого хліба. Зробити таку солодкість максимально просто, однак у результаті ви отримаєте неймовірне задоволення. Приємного апетиту!

Варення з чорниці на зиму Варенье Чорниця на зиму Чорниця протерта з цукром на зиму