Джем з червоної смородини навіть при варінні протягом 5 хвилин, виходить досить густим, за рахунок вмісту в цій ягоді великої кількості пектину. Принцип приготування джему простий: спочатку смородина доводиться до кипіння, потім перетирається через сито і потім вариться 5 хвилин. Джем важливо не переварити, інакше пектин зруйнуватися і заготівля буде рідкою. Цукор для джему береться в стандартній пропорції – 1:1.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Смородина червона – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Готувати джем з червоної смородини без кісточок 5-хвилинка на зиму просто! Червону смородину ретельно підготуйте до варінні джему. Її очистити від гілочок і хвостиків і потім кілька разів промийте в холодній воді. Чисті ягоди обсушити на кухонному рушнику, і пересипте їх в каструлю для варіння варення.

Потім до смородині насипте розраховане кількість цукру і на невеликому вогні доведіть ягідну масу до кипіння, активно перемішуючи її ложкою, щоб частина ягід раздавилась. Коли варення закипить, швидко зніміть пінку і вимкніть вогонь.

Цю гарячу масу обережно, щоб не обпектися, перетріть через сито, щоб максимально видалити кісточки і шкірку. Отримане смородинове пюре перелийте в ту ж каструлю і на невеликому вогні доведіть до кипіння. Повторно зніміть пінку з поверхні і варіть джем протягом 5 хвилин, не більше, від початку кипіння.

Для цієї заготовки, заздалегідь стерилізуйте невеликі баночки сухим гарячим способом. Кришки прокип’ятіть. Гарячий джем расфасуйте по баночках і відразу герметично закупорьте. Потім баночки на ніч прикрийте махровим рушником.

Після остигання джем з червоної смородини «П’ятихвилинка» придбає густу консистенцію. Зберігати такий джем краще в холодильнику, але можна і в холодному підвалі.

Вдалих і смачних заготовок!

Варення із червоної смородини Варення-желе з червоної смородини Варення-п'ятихвилинка з червоної смородини Джем-желе з червоної смородини Повидло з червоної смородини