Гусак з медом і гірчицею, запечений в духовці, і до теперішнього часу є вишуканим блюдом святкового столу. Медово-гірчичний робить маринад м’ясо птиці м’яким і соковитим і тому його частіше вибирають господині. Гусака фарширують зазвичай яблуками, але можна апельсином, гречкою, картоплею та іншими продуктами. У кожному випадку страва буде мати свій особливий смак, тому рецепт вибирайте самі.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак – 1 шт.
  • Яблука – 5 шт.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Гірчиця – 3 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати гусака з медом і гірчицею, запеченого в духовці, тушку свіжого або заздалегідь розмороженого гусака очищаємо від залишків пера і ретельно промиваємо під проточною водою.

Потім кухонним рушником тушку обсушуємо, натираємо сумішшю солі і чорного меленого перцю. Сіль береться в розрахунку 1 ч. Л. на 1 кг птиці, а перець додається за смаком. Потім тушку залишаємо на 1 годину, щоб м’ясо просолилось.

Поки гусак настоюється, готуємо яблука. Їх миємо й нарізаємо на невеликі часточки. Шкірку можна не знімати.

У невеликій мисочці змішуємо потрібну кількість гірчиці і меду.

Нарізані яблука поміщаємо в черевце птиці.

Потім на тушку покласти приготований медово-гірчичний соус.

Рукою і круговими рухами ретельно натираємо гусака цим соусом зі всіх сторін, адже саме такий соус зробить скоринку птиці хрусткою і рум’яної.

Потім стінки черевця закріплюємо зубочистками або зашиваємо міцною ниткою.

Підготовлену гусячу тушку перекладаємо на деко і наливаємо гарячу воду до рівня одного пальця. Ставимо деко з птахом в духовку, розігріту до 150°С, спочатку на 1 годину. Через годину з дека прибираємо розтоплений жир і доливаємо гарячу воду до того ж рівня. Гусака прикриваємо шматочком фольги і випікаємо ще протягом 2 годин. Час випічки: 45 хвилин на кожен кілограм птиці.

За півгодини до закінчення готування фольгу знімаємо, щоб утворилася рум’яна кірочка, і поливаємо тушку соком. Гусака в духовці не перетримайте, тому щоб не підгорів. Готовність визначайте, проткнувши м’ясо ножем. Якщо сік при цьому буде прозорий, значить, гусак випечений.

Запеченого гусака з медом і гірчицею перекладаємо на велике блюдо, красиво декоруємо і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Гусак в духовці Гусак з медом в духовці Гусак з яблуками у фользі в духовці Гусак у фользі в духовці Рецепти на Новий рік Різдвяний гусак