Рум’яний гусак, фарширований яблуками з чорносливом в медовому маринаді – вишукане блюдо, яке стане окрасою столу і сподобається всім гостям. Щоб м’ясо птиці було соковитим і ароматним, тушку маринуємо завчасно. Щоб тушка після запікання зберегла компактну форму, після фарширування пов’язуємо її ниткою. Під час запікання в духовці обов’язково поливаємо поверхню птиці жирком і виділяється соком.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак – 2,5 – 3 кг
  • Гірчиця – 2 ст. л.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Яблука – 5 шт.
  • Чорнослив – 150 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Вода – 300 мл
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Готувати гусака з яблуками, чорносливом і медом, запечений в духовці просто! Шкіру гусака при необхідності смалимо, щоб вона була повністю гладкою і чистою. Якщо є зайвий жир, його зрізаємо. Птицю ретельно промиваємо й обсушуємо. Робимо тонкі проколи по грудці, стегон і черевця. Шкіру в області шиї збираємо і заколюємо зубочисткою. Обрізаємо кінчики крил і зберігаємо. В окремій ємності змішати гірчицю і рідкий мед до однорідності. Отриманою масою обмазуємо гусака з усіх боків. Всередині посипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком. Закутуємо підготовлену тушку харчовою плівкою і прибираємо в холодильник для маринування на шість-вісім годин.

Для приготування начинки яблука миємо, обсушуємо й розрізаємо на чотири частини. Вирізаємо насінну коробочку. Ріжемо на часточки. Чорнослив без кісточок добре промиваємо в теплій воді, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Змішуємо яблучні дольки і шматочки чорносливу.

Промаринованного гусака наповнюємо сумішшю яблук і чорносливу. Ні в якому разі не наповнюємо тушку щільно, так як в цьому випадку гусак буде дуже довго пропікається.

Закриваємо черевце, стягнувши краю і відколів їх дерев’яною шпажкою. Як варіант, можна зшити краї суворою ниткою. Підтискаємо ноги до хвостика і фіксуємо ниткою. Крила притискаємо до тушки і також пов’язуємо ниткою. Так гуска не розповзеться при запіканні.

Деко з бортами змащуємо олією, викладаємо зрізані крила. Укладаємо на них підготовлену тушку на деко спинкою вниз. Вливаємо в деко вказану кількість води. Закриваємо деко фольгою. Духовку розігріваємо до температури 200 градусів. Встановлюємо деко з гусаком на середньо-нижній рівень і запікаємо протягом тридцяти хвилин. Потім знижуємо температуру духовки до 180 градусів і продовжуємо запікання далі ще близько трьох годин. За тридцять-сорок хвилин до готовності фольгу знімаємо і даємо поверхні гусака добре зарум’яниться. Під час запікання періодично поливаємо тушку витопленим жиром, щоб шкіра рівномірно румянилась і ставала хрусткою

Готового гусака дістаємо з духовки, зливаємо з дека жир і залишаємо тушку постояти п’ятнадцять-двадцять хвилин. Потім перекладаємо гусака на сервірувальне блюдо і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Гусак в духовці Гусак з медом в духовці Гусак з хрусткою скоринкою цілком у духовці Гусак на Новий рік в духовці Гусак у фользі в духовці Рецепти на Новий рік