Якщо потрібно приготувати гаряче ситне блюдо з мінімумом клопоту – згадуємо про хашламу. Це кавказьке страва з незвичайною назвою представляє з себе тушковані овочі з м’ясом. Блюдо виходить неймовірно насиченим і ароматним, з невеликою кількістю дуже смачного бульйону. Секрет смаку – в пиві та прянощі, які додаються перед гасінням. І найголовніше – інгредієнти для хашлама досить просто укласти в казан і відправити на плиту. Стежити за процесом, перемішувати і додавати більше вже нічого не потрібно.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Свинина – 800 гр.
  • Болгарський перець солодкий – 2 шт.
  • Помідори свіжі – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Пиво (світле) – 200 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
  • Паприка – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Кінза – 1 пучок
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до готування хашлама з свинини в казані на пиві. Обсушуємо свинину паперовими рушниками і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Надлишок жиру зрізаємо.

В казані розігріваємо невелику кількість рослинного масла. Підсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки при середньо-високій температурі плити.

Посипаємо свинину сіллю, хмелі-сунелі, паприкою і чорним меленим перцем. Далі температуру плити знижуємо до мінімуму і починаємо закладати овочі.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо ножем на тонкі півкільця. Розподіляємо їх рівномірним шаром поверх обсмаженої свинини.

Болгарські перці звільняємо від насіння і плодоніжки, після чого нарізаємо м’якоть квадратиками. Викладаємо нарізані перці слідом за цибулею.

Помідори промиваємо, обсушуємо, вирізаємо слід від плодоніжки. Нарізаємо часточками томати.

Часник очищаємо від лушпиння і рубаємо ножем.

Викладаємо овочі наступним шаром після перців в казан. Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо їх поверх томатів.

В останню чергу посипаємо поверхню сіллю і хмелі-сунелі, а також вливаємо пиво. Коли вміст казана закипить, зменшуємо температуру плити до мінімальної і готуємо при неактивному кипінні протягом півтора годин.

Готову хашламу розкладаємо по глибоких мисках. Кінзу подрібнюємо ножем і страву посипаємо зверху. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама в казані Хашлама з свинини