Хашламу з яловичини в казані, як традиційне блюдо вірменської кухні, під силу приготувати будь-якій господині, дотримуючись технології рецепта. Готується довго за рахунок тривалого тушкування м’яса з овочами, причому у страву кладуть овочів менше, ніж м’яса. Готувати хашламу можна і в казані, і в каструлі з товстим дном.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Грудинка яловича – 1 кг
  • Помідори свіжі – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 6 головок
  • Болгарський перець солодкий – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Айва – 1 шт.
  • Пиво – 1 ст.
  • Зелень – за смаком
  • Приправа для м’яса – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до готування хашлама з яловичини в казані. Шматок яловичої грудинки промийте холодною водою і обсушити серветкою.

Помідори промийте і наріжте на середні шматочки. Сік від нарізки помідорів збережіть для гасіння страви.

Болгарський перець очистіть від насіння, видаліть плодоніжки і перець промийте. Потім наріжте його на соломку.

Почистіть цибулини і наріжте на півкільця.

Свіжу зелень (кінзу, базилік і петрушку) промийте і наріжте на шматочки. У цій страві можна використовувати сушену зелень з пакетиків.

Яловичину (м’ясо разом з кісточкою) наріжте на шматочки розміром із сірникову коробку.

В казан або каструлю першим шаром укладіть половину нарізаних помідорів. Потрібно, щоб шар помідорів був товщиною в 2-3 см. Це залежить від обсягу вашої посуду. Якщо помідорів мало, дорежьте ще.

У другий шар покладіть нашатковану цибулю (половину).

Третім шаром викладіть половину соломки болгарського перцю.

Четвертим шаром покладіть нарізану зелень.

Нарізану на шматочки яловичину посипте по своєму смаку сіллю і спеціями і добре перемішайте.

Викладіть м’ясо на овочі і поверх його покладіть очищені зубки часнику.

Потім на м’ясо укладіть залишилися овочі та зелень у зворотному порядку: зелень, перець, цибулю і верхнім шаром завжди повинні бути помідори. Налийте до овочів і м’яса склянку світлого пива, сік від нарізаних помідорів і помістіть всі на середній вогонь. Коли хашлама закипить, зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте її протягом 1,5–2 годин під прикритою кришкою.

Через 1,5 години, якщо хочете більше бульйону, можете долити трохи води.

Потім в казан покладіть очищені картоплини і шматочки айви. Саме вона додасть страві особливу родзинку смаку. Потушкуйте хашламу ще 40 хвилин і вогонь можете вимкнути.

Хашламу з яловичини в казані готова. Можете розкладати в порційні тарілки і подавати до столу.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама з яловичини Хашлама з яловичини з картоплею Хашлама по-вірменськи