Хашламу з яловичини в казані, як традиційне блюдо вірменської кухні, під силу приготувати будь-якій господині, дотримуючись технології рецепта. Готується довго за рахунок тривалого тушкування м’яса з овочами, причому у страву кладуть овочів менше, ніж м’яса. Готувати хашламу можна і в казані, і в каструлі з товстим дном.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Грудинка яловича – 1 кг
- Помідори свіжі – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 6 головок
- Болгарський перець солодкий – 2 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Часник – 1 головка
- Айва – 1 шт.
- Пиво – 1 ст.
- Зелень – за смаком
- Приправа для м’яса – за смаком
Процес приготування:
Приступимо до готування хашлама з яловичини в казані. Шматок яловичої грудинки промийте холодною водою і обсушити серветкою.
Помідори промийте і наріжте на середні шматочки. Сік від нарізки помідорів збережіть для гасіння страви.
Болгарський перець очистіть від насіння, видаліть плодоніжки і перець промийте. Потім наріжте його на соломку.
Почистіть цибулини і наріжте на півкільця.
Свіжу зелень (кінзу, базилік і петрушку) промийте і наріжте на шматочки. У цій страві можна використовувати сушену зелень з пакетиків.
Яловичину (м’ясо разом з кісточкою) наріжте на шматочки розміром із сірникову коробку.
В казан або каструлю першим шаром укладіть половину нарізаних помідорів. Потрібно, щоб шар помідорів був товщиною в 2-3 см. Це залежить від обсягу вашої посуду. Якщо помідорів мало, дорежьте ще.
У другий шар покладіть нашатковану цибулю (половину).
Третім шаром викладіть половину соломки болгарського перцю.
Четвертим шаром покладіть нарізану зелень.
Нарізану на шматочки яловичину посипте по своєму смаку сіллю і спеціями і добре перемішайте.
Викладіть м’ясо на овочі і поверх його покладіть очищені зубки часнику.
Потім на м’ясо укладіть залишилися овочі та зелень у зворотному порядку: зелень, перець, цибулю і верхнім шаром завжди повинні бути помідори. Налийте до овочів і м’яса склянку світлого пива, сік від нарізаних помідорів і помістіть всі на середній вогонь. Коли хашлама закипить, зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте її протягом 1,5–2 годин під прикритою кришкою.
Через 1,5 години, якщо хочете більше бульйону, можете долити трохи води.
Потім в казан покладіть очищені картоплини і шматочки айви. Саме вона додасть страві особливу родзинку смаку. Потушкуйте хашламу ще 40 хвилин і вогонь можете вимкнути.
Хашламу з яловичини в казані готова. Можете розкладати в порційні тарілки і подавати до столу.
Приємного апетиту!
Хашлама Хашлама з яловичини Хашлама з яловичини з картоплею Хашлама по-вірменськи