Кожна господиня варить холодець по-своєму. Хтось любить певний м’ясної склад, хтось віддає перевагу конкретні спеції, хто не мислить приготування цієї страви без желатину. Якщо ви ще не пробували готувати холодець з трьох видів м’яса, безумовно рекомендуємо це зробити. Смак холодцю виходить дуже насиченим, м’ясна текстура відразу видає «багатство» складу, а вже проблем з затвердінням гарантовано не буде.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Свинина на кістці – 1,5 кг
- Яловичина на кістці – 1 кг
- Курка – 1 кг
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Лавровий лист – 3 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Перець духмяний горошок – 2 шт.
- Часник – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Щоб приготувати холодець з курки, свинини і яловичини, курку промиваємо, зрізаємо жир і зайву шкіру, рубаємо на складові частини. Свинину і яловичину на кістці моєму і при необхідності також разрубаем на частини поменше. Підготовлене м’ясо кладемо в каструлю і вливаємо таку кількість води, щоб продукти були покриті на один-два сантиметри. Доводимо вміст каструлі до кипіння, обов’язково знімаємо з’явилася пінку. Знижуємо температуру плити до мінімуму і варимо холодець при повільному кипінні протягом п’яти – шести годин.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки. Ріпчасту цибулю моєму, лушпиння знімаємо. Закладаємо овочі в каструлю до м’яса за одну годину до готовності. Також кладемо прянощів: лавровий лист і чорний перець горошком. Солимо за смаком. До кінця варіння м’ясо повинно легко відходити від кісток. Знімаємо каструлю з плити і даємо холодцю трохи охолонути.
З допомогою шумівки виймаємо м’ясо, остуджуємо і розбираємо руками на волокна. Залишився бульйон проціджуємо через дрібне сито. Як варіант, можна також використовувати марлю. При бажанні варену моркву зберігаємо і нарізаємо декоративними шматочками, щоб прикрасити ними холодець.
Часник очищаємо від лушпиння і дрібно подрібнюємо ножем. На дно форм, в яких будемо формувати холодець, укладаємо потроху часниковою крихти.
Потім викладаємо підготовлене м’ясо. При бажанні кладемо зверху шматочки моркви. Заливаємо процідженим бульйоном. Якщо до цього моменту бульйон вже почав застигати, то заново розігріваємо його. Прибираємо сформований холодець на холод до повного застигання. Орієнтовно на це буде потрібно чотири-п’ять годин.
Перед подачею прикрашаємо поверхню холодцю свіжою зеленню. Добре подати до холодцю гірчицю, бальзамічний оцет, хрін та інші гострі соуси.
Приємного апетиту!
Холодець Холодець в каструлі Холодець з свинини і курки Холодець з яловичини без желатину Холодець з яловичини в каструлі Холодець класичний