Щоб курячий холодець застиг без додавання желатину, важливо правильно вибрати сировину. Це повинні бути частини птиці з хрящовими тканинами: крила, гомілку, грудні кістки з хрящами. Також відмінно підходять для цих цілей курячі лапки – холодець гарантовано стане щільним. Важливо варити на мінімальному вогні, не допускаючи активного кипіння. Желюючі речовини перейдуть у бульйон, а м’ясні волокна стануть м’якими і ніжними.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Курка – 1 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 2 шт.
  • Перець запашний – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Часник – 5 зуб.
  • Яйце – 4 шт.
  • Огірки – 1 шт.
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Рецепт холодцю з курки в каструлі без желатину гранично простий! Курячі частини добре промиваємо під струменем проточної водою, після чого складаємо в каструлю і заливаємо водою в такій кількості, щоб вона ледь покривала птицю. Доводимо до кипіння, чекаємо появи піни. Отриманий перший зливаємо бульйон, курку промиваємо ще раз і знову заливаємо водою. Кладемо лавровий лист, горошини перцю і сіль за смаком. Доводимо до кипіння і зменшуємо температуру плити. Варимо протягом чотирьох годин, не допускаючи активного бурління.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, розрізаємо вздовж на великі бруски. Ріпчасту цибулю моєму і знімаємо піну. Часник чистимо та миємо.

За годину до закінчення часу варіння закладаємо в каструлю моркву, цибулю і три зубки часнику.

Після закінчення часу варіння знімаємо каструлю з плити і даємо курки з бульйоном охолонути до теплої температури. Цибуля і спеції виймаємо і викидаємо. Морква зберігаємо. Дістаємо м’ясо, відокремлюємо волокна від кісток. Бульйон проціджуємо через сито.

На дно форм кладемо відокремлене від кісток куряче м’ясо. Якщо шматки курки занадто великі, то нарізаємо їх шматочками. Часник дрібно ріжемо ножем і посипаємо їм куряче м’ясо.

Заливаємо укладене м’ясо з часником підготовленим бульйоном.

Яйця відварюємо круто, охолодити, очищаємо і ріжемо поперечними гуртками. Морква, збережену після варіння холодцю, нарізаємо декоративними шматочками. Свіжий огірок ріжемо тонкими скибочками. На поверхні холодцю розкладаємо яйця, моркву і огірок.

Оформлений холодець ставимо в холодильник. За п’ять-шість годин він повністю охолоне і добре застигне. При подачі поверхню можна прикрасити гілочками свіжої зелені.

Приємного апетиту!

Рецепти на Новий рік Холодець Холодець без желатину Холодець без желатину в каструлі Холодець в каструлі Холодець з курки без желатину Холодець з курки в каструлі