Для досвідчених ласунів складно знайти гідний варіант кексу, який, до того ж, і готувався б нескладно. Але цей рецепт – як раз один з таких. Особливість цього насиченого кексу з шоколадом та горіхами в тому, що в тісто додані шматочки банана, які вигідно підкреслюють шоколадно-горіхову складову та роблять тісто ніжно-вологим. Карамельна заливка додає додаткову соковитість.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Яйце – 3 шт.
- Масло олію – 100 мл
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Банан – 1 шт.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Мускатний горіх – 0.5 ч. л.
- Ванільна есенція – 0.5 ч. л.
- Волоський горіх – 50 – 70 гр.
- Шоколад – 50 – 70 гр.
- Для заливки: –
- цукор – 100 гр.
- Молоко коров’яче – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 4 ст. л.
- Масло рослинне – 1 – 2 ст. л.
Процес приготування:
Як почати готувати кекс з шоколадом та горіхами? Готуємо ароматну начинку для кексу. Банан очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками розміром в сантиметр. Волоські горіхи необхідно ретельно перебрати, щоб позбутися від можливого залишку твердих перегородок, крупно порубати ножем. Шоколад також порубати ножем на шматочки, співмірні горіхам. Рекомендується попередньо шоколад добре охолодити в холодильнику.
Готуємо тісто. В широку миску розбиваємо яйця, додаємо цукор, ванільну есенцію (ванілін) і збиваємо все разом на високій швидкості міксером. Вливаємо олію і ще раз збиваємо. В окремий посуд просіваємо сухі інгредієнти: борошно, сіль, розпушувач, корицю і мелений мускатний горіх. Просіяні сухі компоненти порціями додаємо в яєчну суміш, щоразу обережно вимішуючи віночком до однорідності. Коли тісто стане повністю однорідним, гладеньким, густим, вводимо підготовлену начинку. Перемішувати намагаємося акуратно й ретельно, щоб рівномірно розподілити шматочки начинки в масі тіста, але не розчавити бананові кубики.
Готуємо форму для кексу. Її потрібно змастити маслом або прокласти промасленим пергаментом. Викладаємо тісто у форму і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень, випікаємо кекс приблизно 30-40 хвилин до сухої лучинки.
Поки кекс печеться, готуємо карамельну заливку: у сотейнику або невеликій сковорідці змішуємо коричневий цукор, молоко і вершкове масло, на середній температурі кип’ятимо кілька хвилин до появи бульбашок і невеликого загустіння. Готовий кекс дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо повністю охолонути. Дерев’яною шпажкою протикаємо в декількох місцях готовий кекс і виливаємо зверху карамельну заливку, даємо вбратися.
Нарізаємо кекс на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Бананові кекси в духовці Бісквітні кекси Кекс з горіхами Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси на молоці в духовці Шоколадно-бананові кекси