Інгредієнти для такого кексу доступні і знайдуться на кухні в будь-якої господарки. Процес приготування – абсолютно простий і зрозумілий. А ось результат дійсно цікавий, як за смаком, так і за зовнішнім виглядом. На зрізі кекс насправді на поминає забарвлення зебри: темне і світле тісто чергується і формує смугастий візерунок. Какао у складі темних смужок дає м’який шоколадний смак. Текстура кексу досить пружна, дрібнопориста і дуже ніжна.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Маргарин вершковий – 130 гр.
- Цукор-пісок – 1,4 ст.
- Яйце – 3 шт.
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Кефір – 1 склянка
- Розпушувач тіста – 10 гр.
- Какао-порошок – 2 ст. л.
- Масло – для змазування
- Шоколад – 50 гр.
- Вершки – 3 – 4 ст. л.
Процес приготування:
Готувати кекс Зебра на кефірі в мультиварці просто! В об’ємну миску розбиваємо яйця і додаємо цукровий пісок. Маргарин окремо розтоплюємо до рідкого стану на плиті або в мікрохвильовій печі. Якщо він сильно нагрівся, охолодити до теплого стану і потім вливаємо в миску до яєць і цукру.
Збиваємо всі разом міксером, починаючи з низької швидкості і поступово нарощуючи обороти. Домагаємося розчинення цукрових кристаликів і отримання однорідної маси. Вливаємо кефір і добре змішуємо його з загальної сумішшю.
Далі в отриману рідку масу додаємо просіяне борошно і розпушувач. Змішуємо всі разом міксером до отримання однорідного рідкого тіста. Ділимо тісто на дві рівні частини – просто відливаємо половину маси в іншу миску.
В одну з частин тіста додаємо какао.
Працюємо міксером, поки порошок повністю не змішається з тестом.
У другу половину тіста додаємо одну столову ложку борошна, для вирівнювання консистенції. Перемішуємо міксером, щоб розбити всі грудочки.
Чашу мультиварки змащуємо тонким шаром вершкового масла.
З допомогою столової ложки або невеликого ополоника вливаємо на дно чаші трохи темного тіста. На нього ллємо трохи світлого.
Таким чином чергуємо види тіста і ллємо їх один на одного: рідке тісто розтікається і саме формує контрастні шари майбутнього кексу. Встановлюємо в чашу мультиварки, закриваємо кришку, вибираємо режим «Випічка» на одну годину. Натискаємо «Старт».
Після закінчення часу програми відкриваємо кришку приладу і перевіряємо готовність кексу, встромивши в нього зубочистку: якщо вона виходить сухою, кекс готовий. Верх виробу без скоринки, а низ і краю повинні добре зарум’яниться.
Перевертаємо готовий кекс догори дном з чаші на решітку, даємо йому повністю охолонути, щоб вологий м’якуш добре оформився. Вершки покласти в сотейник і нагріваємо до гарячого стану. Шоколад тремо на тертці або ламаємо на дрібні шматочки і висипаємо в нагріті вершки. Розмішуємо до повного розчинення шоколаду. Якщо ганаш вийшов дуже густим (а таке може бути, якщо шоколад з високим відсотком вмісту олії какао), то додатково вливаємо невелику кількість вершків. До кипіння не доводимо. Отриманим ганашем покриваємо поверхню остиглого кексу. Даємо застигнути.
Розрізаємо готовий декорований кекс на порції і подаємо до столу до чаю або кави.
Приємного апетиту!
Кекси з какао Кекси на кефірі Кекси на кефірі без вершкового масла Кекси на кефірі без яєць Кекси на маргарині Пісні кекси Шоколадний кекс без яєць Шоколадні кекси на кефірі