Домашній компот – одна з найпростіших заготовок на зиму. Для його приготування не потрібно багато сил і часу, а в результаті ви отримаєте смачний напій, який буде набагато корисніше і якісніше, ніж магазинні напої і соки. Приготовлений своїми руками з додаванням натуральних інгредієнтів, він послужить джерелом вітамінів і корисних речовин в осінньо-зимовий період, коли організму так необхідна підтримка імунітету.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Слива синя – 25 – 30 шт.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Вода – 2 л
  • Кориця – 1 щіпка

Процес приготування:

Почнемо готувати компот із слив з кісточками на зиму. Для компоту відбираємо стиглі тверді сливи, можна використовувати трохи недоспелые – це нітрохи не позначитися на смакових якостях компоту, а при обробці злив окропом вони збережуть свою форму. Промиваємо під струменем теплої проточної води, видаляючи плодоніжки і викладаємо на кухонний рушник, щоб вони обсохнули від води протягом 15-20 хвилин.

Банки для компоту промиваємо питною содою і добре споліскують проточною водою. Ставимо банки в холодний духовий шафа на решітку шийкою вниз і стерилізуємо при 110-120 градусах протягом 8-10 хвилин. Потім гарячі банки за допомогою прихватов виймаємо з духовки на решітку або підставку і залишаємо трохи охолонути. Після чого викладаємо підготовлені сливи в банки і заливаємо їх окропом. Прикриваємо банки прокип’яченими кришками і залишаємо сливи бланшироваться в окропі на 15-20 хвилин.

Після закінчення часу з банок знімаємо кришки, надягаємо насадку з отворами і обережно зливаємо воду назад в каструлю. За цей час вона настоялася і придбала красивий рожевий колір і приголомшливий сливовий фруктовий аромат. Додаємо у воду цукор і щіпку кориці, перемішуємо і ставимо на вогонь. Сироп доводимо до кипіння і розливаємо по банках.

Банки щільно укупориваем кришками, перевертаємо догори дном, перевіряємо герметичність і вкриваємо махровим рушником. Після того, як компот повністю охолоне до кімнатної температури, прибираємо його на зберігання в темне прохолодне місце.

Компот із слив з кісточками Компот із слив на 3 літрову банку Сливи на зиму