Грузинська кухня немислима без традиційного ткемалі. Цей кисло-солодкий і досить гострий соус може супроводжувати практично будь-кавказьке м’ясне блюдо. Незважаючи на те, що ткемалі характерний саме для грузинської кухні, він легко впишеться в будь-меню і прекрасно підійде, наприклад, до тушкованого картоплі або макаронів. Інгредієнти для соусу абсолютно доступні, а складнощів при приготуванні немає.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Слива синя (сорту «Угорка») – 3 кг
  • Вода – 2 склянки
  • Петрушка – 200 гр.
  • Кінза – 300 гр.
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Часник – 2 головки
  • Коріандр мелений – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 3 ч. л.

Процес приготування:

Готувати ткемалі для харчо легко! Сливи перебираємо – дефектні плоди, плодоніжки і випадковий викидаємо сміття. Ретельно миємо під проточною водою, потім поміщаємо сливи в друшляк і даємо воді стекти. Видалити кісточки не потрібно.

Підготовлені сливи складаємо у вогнетривкий посуд і заливаємо водою так, щоб плоди були повністю їй покриті. Ставимо ємність на плиту і доводимо вміст до кипіння.

З моменту закипання варимо при низькій температурі протягом двадцяти хвилин, періодично помішуючи. За цей час сливи повинні стати повністю м’якими і частково розваритися.

Свіжу зелень петрушки і кінзи ретельно промиваємо й обсушуємо.

Перець чилі промиваємо, зрізаємо кінчики. Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо.

Розварені сливи покласти в друшляк і ложкою протираємо, поки в ситі не залишаться тільки кісточки і шкірка.

В отримане сливове пюре додаємо червоний мелений перець, мелені насіння коріандру, цукор і сіль. Перемішуємо і ставимо ємність з пюре на плиту. Доводимо вміст до кипіння і при низькій температурі варимо протягом півгодини, не забуваючи періодично помішувати, щоб уникнути пригорання.

Під час варки сливового пюре подрібнюємо зелень, чилі, очищений часник. Для цього можна скористатися м’ясорубкою або блендером.

Додаємо подрібнені компоненти в посуд зі сливовим пюре і варимо соус ще десять-п’ятнадцять хвилин при періодичному помішуванні.

Посуд для зберігання ткемалі (невеликі баночки, пляшки з широкою шийкою та ін) ретельно промиваємо, стерилізуємо і просушуємо.

Гарячий ткемалі розливаємо в підготовлену тару, заливаємо тонким шаром рослинного масла без запаху і закриваємо стерильними кришками.

Зберігаємо соус в темному прохолодному місці не більше року. Ткемалі добре доповнює не лише страви з м’яса, але і з птиці, риби і овочів.

Приємного апетиту!

Сливи на зиму