Такий напій відмінно втамовує вашу спрагу в будь-який час року. Жоден магазинний сік або морс не зможе зрівнятися з цим домашнім компотом. У ньому міститься багато корисних компонентів, які допоможуть вашому імунітету стійко протистояти всім хворобам.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Чорниця – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Вода – 1.5 л

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з чорниць на 2-х літрову банку на зиму. Приготування компоту почнемо з самого нудного і довгого процесу. Нам необхідно перебрати і обробити всю чорницю. Для цього пересипте її в невеликий таз або звичайну каструлю. Залийте ягоди теплою водою. На її поверхня повинні спливти листочки і інше сміття, який міг загубитися серед плодів. Приберіть все це з поверхні води. Після цього залиште чорницю настоюватися протягом 30-35 хвилин. Коли час вийде, промийте ягоди кілька разів і пересипте їх у друшляк. В ньому з чорниці стече більшість непотрібної рідини. На плоскій поверхні розстеліть кухонне рушник. Викладіть на нього плоди та залиште чорницю до повного висихання.

Приступаємо до стерилізації банок для майбутнього компоту. Промиваємо їх у теплій воді. Для цього краще використовувати соду, а не звичайний миючий засіб. Наповніть невелику каструлю водою і поставте її на плиту. Дочекайтеся, коли вода закипить. Після цього обшпарте банки і кришки, які ви збираєтеся закручувати. Розстеліть на столі велику кухонне рушник. Розташуйте на ньому банки і залиште до повного висихання.

Приступаємо до приготування цукрового сиропу. Наповніть каструлю з холодною водою і перемістіть її на вогонь. Дочекайтеся, коли вода почне закипати. Після цього починайте поступово, невеликими порціями додавати цукровий пісок. Не забувайте постійно перемішувати розчин. Ви можете змінювати кількість цукру. Завдяки цьому компот буде виходити більш або менш концентрованим. Більш концентрований напій хороший тим, що його можна буде розбавити та збільшити кількість отриманого компоту. Постійно перемішуйте сироп, щоб кристали цукрового піску повністю розчинилися. Ви можете додати в нього трохи м’яти або цедру лимона. Коли цукровий пісок розчиниться, продовжуйте кип’ятити сироп протягом 2-3 хвилин. Потім вимкніть плиту і залиште на ній сироп приблизно на 5 хвилин. Після цього процідіть за допомогою звичайної марлі. Так компот вийде більш прозорим.

Наповніть оброблені банки ягодами чорниці. Залийте їх готовим цукровим розчином. Простежте за тим, щоб банки були теплими. В іншому випадку скло можна тріснути. Тоді вам доведеться шукати нову ємність для компоту. Накрийте банки кришкою і закрутіть. Поставте їх на кухонне рушник догори дригом. Загорніть банки теплим пледом або рушником. Дочекайтеся, коли вони повністю охолонуть. Після цього ви можете перенести компот в прохолодне й сухе місце, де він буде зберігатися до самої зими.

Чорничний компот на зиму готовий. Тепер ви зможете відчути смак літа навіть в самий холодний і сніжний день року. Такий напій відрізняється не тільки своїм яскравим і насиченим смаком, але і безліччю корисних компонентів, які він в собі містить. Вам варто один раз спробувати зварити такий компот, і ви вже не зможете зупинитися.

Компоти Чорниця на зиму