Якщо ви не знаєте, чим замінити шкідливі соки і газованої води, зверніть свою увагу на цей рецепт. Такий напій відрізняється не тільки своїм приємним смаком, а й корисними властивостями. Він точно зможе сподобатися всім членам вашої сім’ї.
Інгредієнти: на 6 арк.
- Цукор-пісок – 600 гр.
- Чорниця – 600 гр.
- Апельсин – 2 шт.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Вода – 5 л
Процес приготування:
Готувати компот з чорниць на зиму з апельсином просто! Приготування компоту починаємо з обробки чорниці і апельсинів. Пересипаємо чорницю в каструлю або велику миску. Уважно переберіть ягоди, прибираючи всі зіпсовані та пошкоджені плоди. Після цього залийте чорницю теплою водою. На її поверхню спливе все сміття, листочки, а також комахи, які могли залишитися серед ягід. Акуратно приберіть сміття з допомогою чистого шматочка тканини. Залиште чорницю в теплій воді на 30 хвилин. Після цього промийте ягоди ще кілька разів. На столі або будь-якої іншої плоскої поверхні розстеліть кухонне рушник. Викладіть на нього ягоди і залиште їх обсихати.
Апельсини необхідно добре промити. Щоб прибрати всі забруднення з їх поверхні, можете обшпарити фрукти окропом. Витираємо апельсини. Чистити їх не потрібно. Нарізаємо плоди невеликими кружечками. Ви можете вибрати будь-яку форму нарізки.
Приступаємо до стерилізації банок. Для початку промиваємо банки з содою. Наповнюємо невелику каструлю водою. Ставимо її на плиту. Чекаємо, коли вода почне кипіти. Ошпарюємо банки і кришки окропом. Подальшу стерилізацію банок будемо робити за допомогою пари. Для цього ви можете скористатися каструлею або чайником. Наповніть чайник холодною водою. Перенесіть його на плиту. Дочекайтеся, коли вода почне закипати. Розташуйте банку на носику чайника таким чином, щоб вона наповнювалася пором. Протримаєте її в такому положенні протягом декількох хвилин. Після цього перемістіть банку на рушник, який необхідно заздалегідь розстелити на столі. Вона висохне буквально за пару хвилин.
Переходимо до приготування цукрового сиропу. Для нього нам знадобиться вода, цукровий пісок і лимонна кислота. Наповнюємо каструлю з холодною водою і ставимо на великий вогонь. Чекаємо, коли вода почне закипати. Поступово, невеликими порціями додаємо цукровий пісок. Постійно перемішуйте сироп, щоб кристали швидко розчинялися. Додайте до сиропу лимонну кислоту. Ще раз розмішайте його. Коли сироп буде готовий, вимкніть вогонь. Залиште його на плиті, приблизно на 2 хвилини. Потім процідіть цукровий сироп. Для цього можна використовувати марлю або сито.
Наповнюємо банки ягодами чорниці і апельсинів. Заливаємо їх гарячим сиропом. Накриваємо банки кришками. Кладемо на дно каструлі невеликий шматок тканини. Ставимо на нього банки з компотом. Заливаємо в каструлю невелику кількість теплої води (не холодною, можуть тріснути банки, від перепаду температур) і переміщаємо цю конструкцію на плиту. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо банки з компотом у такому положенні на 30-35 хвилин. Укупориваем їх. Перевертаємо банки і ставимо на рушник. Так кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки завдяки гарячому компоту. Тепер необхідно дочекатися, коли вони охолонуть. За цей час ви можете вибрати сухе і прохолодне місце у будинку, в якому ви будете зберігати компот. Коли банки охолонуть, перенесіть їх в це місце.
Смачний і ароматний компот з чорниць і апельсинів готовий. Він відмінно втамовує спрагу в будь-який час року. Такий напій зможе сподобатися кожному члену вашої родини. Насолоджуйтесь!
Компоти Чорниця на зиму