Журавлинний компот відрізняє від інших напоїв насичений смак та яскравий колір, та й до того ж у ньому багато вітамінів, антиоксидантів і мікроелементів, важливих для організму. Журавлина має вираженим кислим смаком, тому або компот додається багато цукру, або журавлинну кислинку пом’якшують фруктами або іншими ягодами. У цьому рецепті вам пропонується доповнити журавлинний компот яблуком. Журавлину для компоту беруть свіжу або заморожену, а яблука – солодкі і з червоною шкіркою. Готуємо узвар без стерилізації.
Інгредієнти: на 3 л.
- Журавлина – 150 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Яблука – 4 шт.
- Лимонна кислота – 5 гр.
- Вода – 2.7 л.
Процес приготування:
Щоб приготувати компот з журавлини на 3-літрову банку на зиму, спочатку підготуйте журавлину і яблука для приготування компоту. Яблука добре промийте. Журавлину переберіть і пересипте її в окрему миску. Залийте її водою, щоб спливли сухі та пошкоджені ягоди. Потім журавлину промийте і відкиньте на друшляк для видалення зайвої рідини.
Чисті 3-літрові банки стерилізуйте заздалегідь сухим способом. Кришки прокип’ятіть. Яблука наріжте шматочками довільної форми та розмірів.
У підготовлену банку укладіть яблучні шматочки і поверх їх насипте журавлину, заповнюючи їх не менш ніж на 1/3 об’єму.
Потім в банки насипте вказане в рецепті кількість цукру і як консервант додайте лимонну кислоту, адже готуємо узвар без стерилізації.
В окремій каструлі закип’ятіть чисту питну воду і окропом порційно, щоб банка не лопнула, залийте журавлину і яблука.
Потім банки відразу загорніть прокип’яченими кришками і перевірте герметичність закупорки. Банки поставте на кришки і щільно укрийте теплою ковдрою або пледом. Витримайте банки під ковдрою не менше 12 годин, що прирівнюється до стерилізації компоту в каструлі.
Компот з журавлини і яблук готовий. Через добу, світло-рожевий колір, стане більш насиченим червоним. Охолоджений компот перенесіть на зберігання в темне і прохолодне місце.
Вдалих і смачних заготовок!