Іноді взимку хочеться прибрати зі свого раціону гарячий чай та кава і згадати смак літа. Цей рецепт допоможе вам здійснити цю невеличку мрію. Випробувавши його, ви отримаєте смачний і корисний напій, який зможе дотриматися до самої зими.


Інгредієнти: на 6 арк.

  • Цукор-пісок – 540 гр.
  • Чорниця – 350 гр.
  • Вишня – 350 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 5 л
  • М’ята свіжа – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування компоту з чорниці з вишнею на 3-х літрову банку на зиму? Приступаємо до обробки чорниці та вишні. Це самий довгий і складний процес. Щоб трохи полегшити його, пересипте ягоди в два різних тазика. Залийте їх водою. Для початку подивіться, який сміття спливе на поверхні води. Приберіть різні листочки, які могли загубитися серед ягід. Більш дрібне сміття зберіть за допомогою невеликого шматочка тканини. Залиште ягоди у воді приблизно на 30-35 хвилин. Коли час вийде, кілька разів промийте чорницю. Перегляньте ягоди на наявність пошкоджених та зіпсованих плодів. Приберіть такі ягоди від хорошого чорниці. Розстеліть на столі паперові рушники. Викладіть на них чорницю і залиште її сушитися. Такі ж дії виконайте з вишнею. Для компоту ви можете використовувати і заморожені ягоди, однак свіжі плоди зроблять напій більш ароматним.

Коли вишня висохне, з неї необхідно видалити кісточки. Цей крок не є обов’язковим, тому ви можете його пропустити. Приберіть кісточки з кожної ягоди з допомогою спеціального приладу або звичайної шпильки.

Банки для компоту необхідно простерилізувати. Для початку добре промийте їх з содою або миючим засобом. Підігрійте трохи води і обшпарте банки разом з кришками, окропом. Подальшу стерилізацію будемо проводити за допомогою пари. Для цього ви можете скористатися каструлею або чайником. Головне, щоб пар наповнював банки. Після цього перенесіть їх на рушник, який потрібно заздалегідь розташувати на столі.

Приступаємо до приготування цукрового сиропу. Для нього нам знадобиться вода, цукровий пісок, лимонна кислота і ванільний цукор. Наповнюємо каструлю водою. Переносимо її на плиту. Коли вода закипить, починаємо поступово додавати цукровий пісок. Зробіть це в кілька підходів. Постійно перемішуйте сироп, щоб цукор швидше розчинявся. Насипаємо в розчин 2 столові ложки ванільного цукру. Цей інгредієнт додасть компоту приємний запах. Потім додаємо лимонну кислоту. Завдяки їй ваш компот гідний до зими і не зіпсується. Коли сироп буде повністю готовий, вимкніть вогонь. Бажано процідити його через марлю. Так компот вийде більш прозорим.

Наповнюємо банки ягодами вишні і чорниці. За бажанням можете додати трохи м’яти. Після цього заливаємо їх готовим цукровим розчином. Закручуємо кришку. Розстилаємо на столі рушник і розміщуємо на ньому банки, попередньо обернувши їх. Так кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Закрутіть банки в плед. Дочекайтеся, коли вони повністю охолонуть. Обов’язково виберіть прохолодне місце у вашому будинку. Це може бути, наприклад, комора. Перенесіть туди компот.

Напій з чорниці та вишні готовий. Він поєднує в собі неймовірно насичений смак і велика кількість вітамінів. Такий компот буде підтримувати ваш імунітет у будь-який час року. Він сподобається як дітям, так і дорослим. Компот стане відмінною альтернативою магазинних соків і морсам. Вам варто придбати всі необхідні інгредієнти і приготувати його. Бажаємо удачі!

Вишня на зиму Компот з вишні з м'ятою на зиму Компот з вишні на зиму Компоти Чорниця на зиму