Дивно, але використання в приготуванні напоїв полуниці викликає деякі труднощі. Цей рецепт розкриє вам секрети того, як використовувати цю ягоду і в результаті отримати дуже смачний і корисний напій.
Інгредієнти: на 3 л.
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Чорниця – 320 гр.
- Малина – 320 гр.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Вода – 2.3 л.
Процес приготування:
Щоб приготувати компот з ожини і малини на зиму, починати приготування варто з самого складного і тривалого процесу. Обробка ягід зажадає від вас терпіння. Для початку перегляньте малину і чорницю на наявність зіпсованих плодів. Приберіть їх від інших ягід. Малину мити не потрібно, тому ви можете відразу відкласти її убік. Чорницю перекладаємо у велику миску або каструлю і заливаємо водою. На поверхню повинен спливти сміття, який необхідно прибрати шматочком чистої тканини. Залиште ягоди у воді приблизно на 30 хвилин. Після цього добре промийте чорницю. Розстеліть на столі паперові рушники і викладіть на них ягоди. Залиште чорницю сушитися.
Тепер нам необхідно простерилізувати банки. Для початку добре промийте їх з содою. Підігрійте трохи води і обшпарте банки разом з кришками. Якщо у вас немає зайвого часу, можете зупинитися на даному етапі. Однак бажано після цього наповнити чайник холодною водою і перемістити його на плиту. Дочекайтеся, коли вода почне кипіти. Розмістіть на носику чайника банку. У неї повинен потрапляти пар. Протримаєте її в такому положенні протягом декількох хвилин. Якщо на вашій кухні не виявиться такого чайника, скористайтеся звичайною каструлею. Головне, щоб пар наповнював банку. Після цього поставте її на рушник, який потрібно заздалегідь розстелити на столі. Додатково витирати їх не потрібно.
Починаємо готувати цукровий сироп. Наливаємо в каструлю воду. Ставимо на великий вогонь. Коли вода закипить, починайте поступово додавати цукор. Краще всього зробити це в кілька етапів. Постійно перемішуйте цукор, щоб він швидко розчинився. Додайте до розчину лимонну кислоту і ще раз все розмішайте. Завдяки цьому інгредієнту компот зможе дотриматися до зими. Коли цукровий сироп буде готовий, вимкніть вогонь і зніміть каструлю з плити. Процідіть сироп через марлю. Так компот буде більш прозорим.
Насипаємо в банки ягоди чорниці та малини. Розподіліть їх порівну. Залийте ягоди цукровим сиропом. Накрийте банку кришкою. Покладіть на дно каструлі невеликий шматочок тканини. Поставте на неї банку. Перенесіть цю конструкцію на плиту і залийте невеликою кількістю води. Дочекайтеся, коли вода закипить, і зменшіть вогонь. Після цього тримайте банку в такому положенні протягом 30 хвилин. Після цього дістаньте її з каструлі. Закрутіть кришку. Переверніть банку і поставте її на рушник. У такому положенні кришка буде піддаватися додатковій термічній обробці. Залиште банку остигати. За бажанням ви можете загорнути її в рушник або ковдру. Коли банку повністю охолоне, перенесіть її в прохолодне й сухе місце, яке необхідно вибрати заздалегідь. У ньому ваш напій і буде чекати зими.
Компот з чорниць з малиною готовий. Він відрізняється не тільки приємним і солодким смаком, але і різними вітамінами, які містять ягоди. Такий напій стане відмінним варіантом для звичайного обіднього меню або святкового столу. Він зможе приємно здивувати членів вашої родини. Компот відмінно втамовує спрагу і нагадає вам смак літа в холодний зимовий вечір. Скоріше спробуйте його приготувати.
Компот з малини на зиму Компоти Малина на зиму Чорниця на зиму