Ожина – ягода, багата вітамінами і позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи. А компот з неї виходить дуже легкий і освіжаючий, добре вгамовує спрагу.
Інгредієнти: на 3 л.
- Вода – 2,5 л
- Ожина – 500 гр.
- Цукор-пісок – 250 гр.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати компот з ожини в 3-х літрових банках на зиму, необхідно спочатку зварити цукровий сироп. Для цього в каструлю засипте цукор. Якщо хочете, щоб напій зберігався довше, то в якості природного консерванту можете додати щіпку лимонної кислоти.
цукор Залийте водою і поставте на вогонь. Постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь і варіть протягом 5 хвилин. Цукор за цей час повинен повністю розчинитися, а рідина стати більш густою і в’язкою.
Ягоди попередньо ретельно переберіть і промийте. Серед них не повинні потрапляти підгнилі та недозрілі, тому що це може зіпсувати смак всієї закачування. Обірвіть у ягід чашолистки, закиньте ожину в каструлю з сиропом і варіть 7-10 хвилин, потім зніміть з вогню.
Банку попередньо необхідно простерилізувати. Це можна зробити багатьма способами, виберіть найбільш зручний для вас. Головне дати тарі просохнути і охолонути. Акуратно влийте сироп з ягодами в банку. Робіть це в декілька заходів з невеликими перервами, щоб скло встигало прогріватися і не тріснуло. Якщо раптом ви уварили сироп занадто сильно, можете долити зверху звичайний окріп. Рівень рідини в банку повинен доходити до початку горлишка.
Загорніть банку під ключ, покладіть її на бік або переверніть догори дном. Потім зверху укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
Смачного!