В сезон персиків великою помилкою буде не приготувати на зиму пару баночок солодкого і ароматного компоту. Цей рецепт допоможе вам зробити це дуже швидко. В ньому не використовуються якісь особливі інгредієнти, а необхідні продукти можна знайти в будь-якому магазині.
Інгредієнти: на 3 л.
- Персик – 300 гр.
- Слива синя – 300 гр.
- Цукор-пісок – 270 гр.
- Вода – 2,5 л
- Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Приступимо до приготування компоту з персиків та слив на зиму. Персики та сливи добре промиваємо в теплій воді. Бажано використовувати для цього мило, щоб прибрати всі забруднення з поверхні фруктів. Наповніть каструлю невеликою кількістю води і перенесіть її на плиту. Дочекайтеся, коли вода почне кипіти. Перенесіть сливи та персики друшляк. Обшпарте фрукти. Після цього очистіть персики від шкірки. Розріжте їх навпіл і вийміть кісточки. Такі ж дії виконайте зі сливами. Підготовлені фрукти відкладіть в сторону.
Щоб прискорити процес приготування, ви можете відмовитися від стерилізації банок для майбутнього компоту. Однак рекомендується не пропускати цей етап. Промийте банки в теплій воді. Обшпарте їх разом з кришками окропом. Тепер нам необхідно простерилізувати банки пором. Для цього ви можете використовувати чайник або звичайну каструлю. Помістіть банку в таке положення, щоб її зсередини наповнював пар. Потримайте його так протягом 2-3 хвилин. На столі розстеліть великий кухонний рушник. Наведіть на нього банки і залиште їх сушитися.
Для компоту нам необхідно приготувати сахарны сироп. Ви, звичайно, можете заощадити час і просто залити окропом цукровий пісок, але тоді ваш компот матиме не такий насичений і яскравий смак. Наповніть невелику каструлю водою. Поставте її на плиту. Коли вода закипить, починайте поступово, невеликими порціями додавати до неї цукор. Після кожного додавання добре розмішуйте сироп, щоб кристали швидко розчинялися. Насипте до цукрового розчину половину чайної ложки лимонної кислоти. Добре розмішайте отриманий розчин. Завдяки лимонної кислоти ваш компот зможе простояти протягом дуже довгого часу. Готовий сироп необхідно процідити. Для цього ви можете скористатися ситом або марлею.
Перемістіть нарізані фрукти у банки. Залийте персики і сливи готовим цукровим сиропом. Накрийте кожну банку кришкою. Переставте банку в невелику каструлю, яку необхідно заздалегідь наповнити водою. Увімкніть вогонь і чекайте, коли вода почне закипати. Після цього зменшіть вогонь до мінімуму. Тримайте банку в такому положенні протягом 20-25 хвилин. Після цього переставте її на стіл, закрутіть кришку. Переверніть банку і додайте її на рушник. У такому положенні кришка буде піддаватися додатковій термічній обробці. Оберніть банку теплим рушником. Дочекайтеся, коли вона повністю охолоне. Після цього перенесіть її в саме прохолодне й сухе місце у вашому будинку.
Ваш компот з персиків та слив готовий. Його смак поєднує в собі солодкі і кислі нотки. Такий напій відмінно підійде для сімейного обіду. Компот точно оцінять як дорослі члени вашої родини, так і діти. Насолоджуйтесь його приємним смаком!
Компот із слив без кісточок Компот із слив з лимонною кислотою Компот із слив на 3 літрову банку Сливи на зиму