Компот з ожини набагато економніше заготівлі її у вигляді варення, так як з невеликого обсягу ягоди і цукру виходить досить корисного і смачного напою. Ця ягода сама по собі мало кисла, тому в компоті її доповнюють іншими ягодами і фруктами, а останнім часом – цитрусовими, що покращує смак компоту і надає йому нотки свіжості. Готуємо без стерилізації, і інгредієнти розраховані на 3-літрову банку.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ожина – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Лимон – 1 гурток
  • Апельсин – 1 гурток
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Приступимо до приготування компоту з ожини без стерилізації в 3-літрових банках на зиму. Ожину очистіть від плодоніжок і дрібного сміття, видалити м’які і пошкоджені ягоди і потім промийте її холодною водою. Відміряйте вказане в рецепті кількість цукру.

Апельсин і лимон добре промийте і наріжте на кружечки. Для 3-літрової банки досить буде по одному кружечку цитрусових.

Банки і кришки стерилізуйте заздалегідь будь-яким способом. У кожну банку насипте підготовлену ожину. У середньому ягоди повинно бути не більше 1/3 об’єму банки. Потім до ожині покладіть кружальця цитрусових.

насипте Цукор прямо в кожну банку.

Закип’ятіть чисту воду. Акуратно, щоб банка не лопнула, залийте ягоди окропом, заповнюючи їх до самого верху.

Потім банки відразу герметично закупорьте стерильними кришками.

Банки з ожиновим компотом поставте на кришки і укутайте їх мінімум на 12 годин теплим покривалом. Охолоджений компот перенесіть на зберігання в темне прохолодне місце.

Смачних і вдалих заготовок!

Компот з ожини без стерилізації на зиму Компот з ожини в 3-х літрових банках на зиму Компоти Ожина на зиму