Простий рецепт недорогий сирною ватрушки. Продукти для її приготування можна знайти в будь-якому магазині. Щоб відтінити ніжний смак сирної начинки, зробимо соковиту прошарок з варення. Підходить будь-яке, не надто рідке, і бажано, щоб воно було з легкою кислинкою. Також додамо до сиру чорнослив. Цей крок необов’язковий, але він допоможе зробити ватрушку ще смачніше і соковитіше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир 9% – 500 гр.
  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки
  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Чорнослив – 150 гр.
  • Варення – 1 склянка
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Як приготувати королівську ватрушку з сиром і варенням? Вершкове масло заздалегідь покласти в морозилку на півгодини, щоб воно захолола і стало твердим (не крижаним). Так буде простіше його подрібнити на тертці. Борошно просіваємо і висипаємо в широку миску. Додаємо ванілін, половину від зазначеної кількості цукрового піску і розпушувач, перемішуємо. Охолоджене вершкове масло натираємо на крупній тертці прямо в миску з борошном. Якщо масло прилипає за час натирання, занурюємо його в борошняну суміш. Перемішуємо всі разом і ретельно перетираємо сухими руками. Повинна вийти дрібна рівномірна крихта, не прилипающая до рук. Пісочна основа для ватрушки готова.

Готуємо сирну начинку. Для цього викладаємо сир в миску. Яйця поділяємо на жовтки і білки. Білки відразу кладемо в посуд для збивання, а жовтки викладаємо до сиру. Поверх висипаємо залишок цукрового піску і викладаємо сметану. Змішуємо сир з доданими компонентами ложкою або блендером. Якщо віддаєте перевагу більш гомогенну і ніжну сирну прошарок, краще використовувати блендер. Якщо любите виражену сирну структуру крупинками, заважайте ложкою.

Міксером на високій швидкості збиваємо білки в окремій посуді. Домагаємося отримання крутий стійкої піни, яка залишає піки за віночком. Отриману піну порціями вводимо в сирну масу, акуратно перемішуємо до однорідності.

Включаємо духовку розігріваємо її до 190 градусів. Готуємо форму для випічки. Добре змащуємо її маслом. Також можна застелити її промасленим пергаментом – це спростить завдання отримання вже готової ватрушки. Якщо форма силіконова, її можна не змащувати – ватрушка і так легко відійде. Висипаємо орієнтовно дві третини піщаної крихти в форму і рівномірно розподіляємо її по всьому дну. На шар крихти викладаємо з допомогою ложки варення, намагаючись зробити рівний шар.

Поверх варення акуратно ложкою викладаємо сирну масу, намагаючись рівномірно розподілити її так, щоб не змазати попередній шар. Поверх сирної маси викладаємо промиті і обсушені ягоди чорносливу в довільному порядку. Останній крок – висипаємо залишок крихти, формуючи рівний поверхневий шар.

Форму з ватрушкой ставимо вже в гарячу духовку. Випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин, поки не з’явиться рум’яна кірочка. Готову випічку дістаємо з духовки, даємо їй повністю охолонути. Обережно дістаємо ватрушку з форми і нарізаємо її на порції.

Приємного апетиту!

Ватрушка Ватрушка з сиром Ватрушка з сиром в духовці Ватрушка з сиром з пісочного тіста Королевська ватрушка Царська ватрушка з сиром