Тісто для кыстыбыя з картоплею на воді виходить прісним і досить щільним. Розкочувати його потрібно дуже тонко – приблизно, як на пельмені. Для начинки беремо картопляне пюре і обсмажений ріпчасту цибулю. Подавати кыстыбый можна відразу після наповнення начинкою, поки вони гарячі. А можна ще раз обсмажити готові коржі до рум’яної скоринки. Багатьом саме в такому обсмаженому вигляді, кыстыбый подобається більше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Вода – 200 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Картопля – 1,4 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Молоко коров’яче – 150 мл
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Приступимо до готування кыстыбая з картоплею на воді. Замішуємо тісто. Висипаємо в миску гіркою просіяного через дрібне сито борошно. Робимо лунку і розбиваємо в неї яйце.

Також вливаємо теплу воду і додаємо сіль. Замішуємо пружне, щільне, але еластичне тісто. Місимо його, поки воно не перестане липнути до рук і поверхонь.

Скачуємо в кулю, накриваємо його рушником і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин на столі, щоб набухла клейковина.

після розстойки Тісто розгортаємо в тонкий пласт і з допомогою тарілки потрібного діаметра вирізаємо кола. Можна поступити і по-іншому: ділимо весь обсяг тесту на невеликі рівні частини і кожну розгортаємо в коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не прилипало під час роботи.

На добре розігрітій сухій сковороді обсмажуємо підготовлені заготовки з тіста з обох сторін. Смажимо при середньо-високій температурі плити по півтори-дві хвилини з кожного боку. Поверхня коржів покриється рум’яними цятками і буде трохи здуватися.

Обсмажені коржі накриваємо рушником, щоб вони не охолоджувались і не підсихали.

Картоплю очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до м’якості. Потім воду зливаємо, а картоплю розминаємо в однорідне пюре. Не рекомендується використовувати занурювальний блендер – консистенція начинки буде занадто вузький і клейкою. Краще всього використовувати ручну толкушку або міксер.

Молоко нагріваємо до гарячого стану і вливаємо в пюре.

Також кладемо сіль за смаком. Перемішуємо.

Ріпчасту цибулю очищаємо і подрібнюємо ножем. Обсмажуємо його в невеликій кількості рослинної олії до легкого рум’яного кольору.

Додаємо у готове пюре обсмажену цибулю і ретельно перемішуємо.

Переходимо до наповнення кыстыбый. На половину кожного коржика викладаємо картопляну начинку.

Другий половиною її прикриваємо – вийшов начинений кысытбый у формі півмісяця. Змащуємо поверхню вершковим маслом і відразу подаємо до столу.

Вже готові коржі можна додатково обсмажити у вершковому маслі на сковороді – це дасть більш виражену хрустку скоринку і також добре розігріє начинку.

Приємного апетиту!

Кыстыбый