Тісто для кыстыбыя з картоплею на воді виходить прісним і досить щільним. Розкочувати його потрібно дуже тонко – приблизно, як на пельмені. Для начинки беремо картопляне пюре і обсмажений ріпчасту цибулю. Подавати кыстыбый можна відразу після наповнення начинкою, поки вони гарячі. А можна ще раз обсмажити готові коржі до рум’яної скоринки. Багатьом саме в такому обсмаженому вигляді, кыстыбый подобається більше.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Вода – 200 мл
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Картопля – 1,4 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Молоко коров’яче – 150 мл
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Приступимо до готування кыстыбая з картоплею на воді. Замішуємо тісто. Висипаємо в миску гіркою просіяного через дрібне сито борошно. Робимо лунку і розбиваємо в неї яйце.
Також вливаємо теплу воду і додаємо сіль. Замішуємо пружне, щільне, але еластичне тісто. Місимо його, поки воно не перестане липнути до рук і поверхонь.
Скачуємо в кулю, накриваємо його рушником і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин на столі, щоб набухла клейковина.
після розстойки Тісто розгортаємо в тонкий пласт і з допомогою тарілки потрібного діаметра вирізаємо кола. Можна поступити і по-іншому: ділимо весь обсяг тесту на невеликі рівні частини і кожну розгортаємо в коло. При необхідності підсипаємо більше борошна, щоб тісто не прилипало під час роботи.
На добре розігрітій сухій сковороді обсмажуємо підготовлені заготовки з тіста з обох сторін. Смажимо при середньо-високій температурі плити по півтори-дві хвилини з кожного боку. Поверхня коржів покриється рум’яними цятками і буде трохи здуватися.
Обсмажені коржі накриваємо рушником, щоб вони не охолоджувались і не підсихали.
Картоплю очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до м’якості. Потім воду зливаємо, а картоплю розминаємо в однорідне пюре. Не рекомендується використовувати занурювальний блендер – консистенція начинки буде занадто вузький і клейкою. Краще всього використовувати ручну толкушку або міксер.
Молоко нагріваємо до гарячого стану і вливаємо в пюре.
Також кладемо сіль за смаком. Перемішуємо.
Ріпчасту цибулю очищаємо і подрібнюємо ножем. Обсмажуємо його в невеликій кількості рослинної олії до легкого рум’яного кольору.
Додаємо у готове пюре обсмажену цибулю і ретельно перемішуємо.
Переходимо до наповнення кыстыбый. На половину кожного коржика викладаємо картопляну начинку.
Другий половиною її прикриваємо – вийшов начинений кысытбый у формі півмісяця. Змащуємо поверхню вершковим маслом і відразу подаємо до столу.
Вже готові коржі можна додатково обсмажити у вершковому маслі на сковороді – це дасть більш виражену хрустку скоринку і також добре розігріє начинку.
Приємного апетиту!
Кыстыбый