Для цієї страви дуже важливо вибрати хорошого якості фарш. Краще всього, якщо фарш приготований в домашніх умовах. Можна використовувати шийну частину яловичини, яка вигідна за ціною, а за смаком у складі фаршу нітрохи не поступається вирізці.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Рис білий – 150 гр.
  • Яловичий фарш – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
  • Зелень – 3 пучка

Процес приготування:

Готувати ліниві голубці ПП легко! Капусту білокачанну нарізаємо ножем. Можна нашаткувати тонкою соломкою, можна нарізати довільними шматочками максимально дрібного розміру. Також зручно скористатися комбайном або овочерізкою.

Щоб капуста була більш м’якою і податливою, її необхідно пом’яти руками або товкачиком для картопляного пюре. Після цього капуста трохи зменшиться в обсязі і стане більш ніжною.

У каструлю наливаємо три літри води і ставимо на плиту, доводимо до кипіння. Опускаємо в окріп нарізану капусту і вимикаємо плиту.

Витримуємо капусту три хвилини гарячої води і відкидаємо на друшляк, даємо повністю стекти рідини. Після такої процедури капуста стане ще м’якше і повністю буде готова до введення в фарш.

В сотейнику доводимо до кипіння півлітра води і висипаємо в нього промитий рис. Варимо рис до готовності протягом 20 хвилин. Даємо крупі повністю охолонути.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо невеликими шматочками. Немає необхідності сильно подрібнити цибулю, так як він буде піддаватися обсмажування і запікання, завдяки чому не буде сильно виражений в готових голубцях.

В сковорідку наливаємо одну столову ложку рослинного масла і висипаємо нарізану цибулю. При середній температурі плити пасеруємо цибулю кілька хвилин до напівпрозорості. Періодично помішуємо, щоб не допустити пригорання.

Моркву миємо, очищаємо від шкірки і натираємо на тертці з великими отворами. Додаємо терту моркву до цибулі і перемішуємо. Закриваємо кришкою сковороду і при низькій температурі готуємо моркву з цибулею десять-п’ятнадцять хвилин, поки морква не стане м’якою. Даємо овочам охолонути.

В широкій мисці змішуємо яловичий фарш, відварений остиглий рис, підготовлену капусту, цибулю з морквою і яйце. Додаємо сіль і чорний мелений перець. Добре змішуємо всі компоненти ложкою або руками.

Деко змащуємо олією тонкому шаром. Зручно для цього скористатися силіконової пензликом.

Руками, змоченими у воді, формуємо голубці довгастої форми і вкладаємо їх на змащене деко рядами, впритул один до одного. Духовку розігріваємо до 200 градусів і ставимо в неї деко з голубцями. У деко наливаємо склянку води. Закриваємо духовку і запікаємо ліниві голубці протягом 40-45 хвилин.

Готові рум’яні голубці дістаємо з духовки і розкладаємо по порційних тарілках, поки вони гарячі. Можна прикрасити гілочками зелені за бажанням. Можна подавати з овочевим салатом і цільнозерновим хлібом.

Приємного апетиту!

Ліниві голубці в духовці з підливою Ліниві голубці з капустою і рисом Ліниві голубці з рисом Ліниві голубці зі свіжої капусти Ліниві голубці класичні