Голубці – одне з найпопулярніших страв російської національної кухні. Традиційні голубці готуються досить довго і вимагаю особливої уваги. А ось ліниві голубці виходять нічим не гірше. Вони дуже смачні і соковиті.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Квашена капуста – 300 гр.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Рис білий – 0.33 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сметана – 200 мл
  • Бульйон – 400 мл
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Приправа для фаршу – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування ледачих голубців з квашеною капустою. З квашеної капусти зливаємо сік. Якщо вона порізана досить великими шматками, то треба порубати її на дрібні частини. Потім відправляємо в каструлю, заливаємо бульйоном (200 мл) і тушкуємо на середньому вогні, періодично помішуючи.

Цибулю очищаємо від лушпиння і розрізаємо її на невеликі шматочки. Відправляємо цибулю до квашеної капусти і перемішуємо.

Тепер відварюємо рис. Крупу промиваємо і відправляємо в киплячу воду. Варити будемо наступним способом. Після того як рис знову закипить, знімемо його з вогню і залишаємо настоятися в гарячу воду на 20 хв. Потім зіллємо воду.

Для приготування соусу, потрібно обсмажити борошно на сковороді, щоб вона злегка підрум’янилася. Потім з’єднуємо її зі сметаною. Перемішуємо.

Додаємо до суміші бульйон (200 мл), виливаємо його невеликий струменем, постійно помішуючи.

Переливаємо в каструлю або сотейник і ставимо на плиту, помішуючи доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і варимо ще пару хвилин. Добре розмішуємо соус віночком.

Тепер у глибокій мисці перемішати всі продукти: рис, фарш, капусту. Додаємо до інгредієнтів улюблені приправи і трохи солі.


Формуємо коржі довгастої овальної форми. Викладаємо їх на змащену рослинним маслом форму і зверху поллємо приготованим сметанним соусом. Соус додасть страві приємну хрустку скоринку.

Духову піч заздалегідь нагріваємо при температурі 200 градусів і ставимо в неї форму. Запікаємо голубці приблизно 30 хв. Обов’язково стежте за їх готовністю, так як час запікання залежить ще й від розміру голубців.

Порада: бульйон для приготування голубців можна взяти будь-хто: курячий, яловичий або овочевий. Також для соусу можна використовувати теплу воду, але тоді краще додати в нього трохи цибулі або зелені.

Приємного апетиту!

Ліниві голубці в духовці з підливою Ліниві голубці з капустою Ліниві голубці з капустою і рисом Ліниві голубці з капустою, рисом і фаршем Ліниві голубці зі свіжої капусти