Майонезно-сметанний заливний пиріг з капустою в духовці – відмінний варіант несолодкої випічки простого приготування, який можна і на вечерю подати, і для перекусу заздалегідь передбачити. Тісто готується з доступних компонентів, начинка – стара добра білокачанна капуста, попередньо протушенная на сковороді. Пиріг формується заливним способом і випікається до рум’яної скоринки в духовці. Подавати краще в теплому або охолодженому вигляді, щоб текстура м’якушки встигла стати більш розсипчастою.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Майонез – 5 ст. л.
  • Сметана – 5 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 6 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Цукор-пісок – 0.5 ст. л.
  • Сода харчова – 0.25 ч. л.
  • Капуста білокачанна – 300 – 400 гр.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Як почати готувати майонезно-сметанний заливний пиріг з капустою в духовці? Сметану для тесту можна використовувати абсолютно будь-якої жирності. Особливо вдалим вийде тісто, якщо термін придатності продукту вже підходить до кінця. Ступінь кислоти в такий сметані вище, і вона реагує з содою активніше – тісто виходить більш пухким.

Для приготування тіста розбиваємо яйця в глибоку миску.

Додаємо до яєць сіль та цукровий пісок.

Виделкою або вінчиком збовтуємо яйця до однорідності. Збивати до отримання піни необов’язково, достатньо просто добре змішати жовтки з білками.

Відміряємо вказану кількість майонезу і додаємо його в яєчну масу. Добре перемішуємо.

Далі – черга сметани. Кладемо її слідом за майонезом і добре перемішуємо із загальною масою.

Додаємо соду в отриману суміш і ще раз перемішуємо.

Відміряємо потрібну кількість борошна, висипаємо її в миску.

Змішуємо борошно з рідкою масою до отримання повністю однорідного тіста. Консистенція тесту буде ллється, негустий.

Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла. Якщо форма силіконова, то нічим змащувати не потрібно.

Приготоване тісто ділимо на зразкові дві частини і одну з них виливаємо в змащену форму.

Викладаємо на тісто рівним шаром капустяну начинку. Для її приготування завчасно шаткуємо білокачанну капусту, добре обжимаем руками. На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла без запаху і викладаємо нарізану капусту. Обсмажуємо її при середній температурі плити при періодичному помішуванні. Щоб капуста швидше осіла і виділила сік, накриваємо сковороду кришкою. На гасіння піде орієнтовно двадцять п’ять – тридцять хвилин. В кінці приготування солимо начинку і перемішуємо.

Даємо повністю охолонути перед тим, як класти на тісто перед запіканням. При викладанні начинки намагаємося розподілити її рівним шаром.

На капусту виливаємо другу частину тіста, розподіляючи його по всьому периметру форми.

Якщо тісто розподілилося нерівномірно, нахиляємо форму у різні боки, щоб маса розтеклася і покрила всю начинку.

Заливний пиріг з начинкою в центрі сформований.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму встановлюємо на середній рівень і випікаємо пиріг протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. Щоб перевірити готовність тіста, протикаємо його в кінці випічки тонкою дерев’яною паличкою: на виході на ній не повинно бути залишків вологого тесту.

Готовий пиріг дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і витягаємо з форми.

Даємо пирога повністю охолонути, розрізаємо на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг з капустою і яйцем Заливний пиріг з капустою на майонезі Заливний пиріг з капустою на сметані і майонезі Заливний пиріг на сметані Заливний пиріг на сметані і майонезі Пироги Тісто для заливного пирога