Чорниця дуже цінна містяться в ній вітамінами і мікроелементами. Варто якомога частіше включати її в повсякденне меню. Додавання цій барвистою ягоди в випічку не тільки додасть користі, але й істотно змінить її підсумковий смак. Для лепешняку за цим рецептом можна використовувати як свіжу чорницю, так і заморожену. При додаванні замороженої ягоди не потрібно її попередньо розморожувати, оскільки в цьому випадку вона просто втратить форму під час змішування з тестом.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Манна крупа – 200 гр.
- Кефір – 200 мл
- Борошно – 200 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Маргарин вершковий – 100 гр.
- Розпушувач тіста – 12 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Чорниця – 1 склянка
- Масло рослинне – для змазування
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Готувати маннік на кефірі з чорницею просто! В об’ємну миску висипаємо манну крупу і вливаємо кефір. Змішуємо компоненти віночком до отримання однорідної маси і даємо їй постояти при кімнатній температурі десять хвилин. Потім додаємо яйця, цукровий пісок і ретельно вимішуємо все разом за допомогою віночка вручну або міксером. Поверх отриманої маси просіваємо борошно з розпушувачем і знову перемішуємо до повної однорідності.
Маргарин розтоплюємо в мікрохвильовці або на плиті до рідкого стану і вливаємо в тісто, перемішуємо. Ягоди чорниці поміщаємо в невелику миску і посипаємо крохмалем. Крохмаль стримає ягідний сік від розтікання по тесту під час випічки. Щоб крохмаль рівномірно розподілився по чорниці, акуратно нахиляємо миску в різні сторони і злегка струшуємо її. Обсипані крохмалем ягоди висипаємо в приготоване тісто і акуратно перемішуємо ложкою або лопаткою – намагаємося не передавити ніжну чорницю.
Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Якщо форма для випічки виготовлена із силікону, то її змащувати не потрібно. Виливаємо тісто у форму і ставимо її в попередньо розігріту до температури 180 градусів духовку на середній рівень. Випікаємо манник орієнтовно протягом сорока хвилин. Якщо є сумніви в готовності вироби, то можна увіткнути в середину зубочистку – вона повинна вийти сухою, без слідів вологого тесту.
Готовий манник дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути прямо у формі. Потім перекладаємо випічку на сервірувальне блюдо і повністю охолодити. Посипаємо поверхню просіяного цукровою пудрою для прикраси, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Манник Манник без молока Маннік на кефірі Маннік на кефірі без борошна Маннік на кефірі класичний Мокрий манник