Для приготування лепешняку можна використовувати будь-який кисломолочний продукт. Манка легко вбирає рідину і дає розсипчасту структуру в готовому пирозі. Але смак лепешняку все ж залежить від виду використовуваного молочного продукту, його жирності та вираженості кислинки. У даному рецепті використовуємо сметану – вона дасть вершкову насиченість і посприяє ніжною розсипчастості м’якушки. А два виду варення розставлять яскраві акценти – як візуальні, так і смакові.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Манна крупа – 1 ст.
  • Сметана – 1 склянка
  • Борошно – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Яйце – 3 шт.
  • Ванілін – ч. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Джем абрикосовий – 0.5 склянки
  • Варення – 0.5 склянки
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати маннік на сметані з варенням, манку висипаємо в миску і заливаємо сметаною. Розмішуємо інгредієнти до однорідності і висипаємо поверх розпушувач. Знову перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин. За цей час манна крупа розм’якшиться перед випічкою, що зробить готовий манник м’якше і ніжніше.

Поки манка настоюється, в окремий посуд розбиваємо яйця і додаємо до них цукровий пісок. Вбиваємо все разом віночком або міксером. В отриману яєчно-цукрову масу вливаємо розтоплене вершкове масло і додаємо ванілін, перемішуємо.

Потім додаємо розм’якшену манку зі сметаною, борошно і добре вимішуємо тісто, щоб не залишилося жодної грудочки.

Далі в тісто потрібно додати абрикосове варення. Варто згадати, що воно має бути густим, щоб не додавати зайвої вологи маннику. У разі, якщо в варення рідкувате, то сироп просто слід злити. Звичайно, замість абрикосового можна використовувати і будь-яке інше густе варення. Додаємо його в тісто і перемішуємо.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом. У підготовлену форму виливаємо тісто. На поверхні розкладаємо вишневе варення, злегка втоплюючи ягоди в тісто. Нагадуємо, що якщо варення занадто рідке, то зайвий сироп обов’язково зливаємо.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень і випікаємо протягом тридцяти-сорока хвилин. Готовий манник трохи підросте і покриється золотистою скоринкою. Після закінчення часу випікання дістаємо пиріг з духовки, даємо йому трохи охолонути і витягаємо з форми на сервірувальну тарілку. Повністю охолодити манник, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Манник Манник без борошна Манник без кефіру Манник без молока Манник з варенням