Пісочне тісто славиться максимальною простотою приготування, яка під силу навіть новачкові. Плюс до всього, дрібна крихта є надійною основою для ягідної начинки і дозволяє зберегти не тільки гідний зовнішній вигляд, але і смакові якості пирога. Поєднуючи кислу смородину з солодким пісочним тістом, ви отримуєте максимально збалансований смак.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 220 – 250 гр.
- Смородина червона – 280 гр.
- Масло вершкове – 130 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
Процес приготування:
Готувати пісочний пиріг з червоною смородиною просто! У миску просіваємо борошно пшеничне вищого сорту, розпушувач і додаємо 100 грамів цукру. Всі компоненти ретельно перемішуємо між собою.
Заморожене вершкове масло ріжемо на невеликі кубики і додаємо в миску з сипучими компонентами. Всі перетираємо руками до утворення не дуже дрібної крихти.
Жовтки відділяємо від білків і додаємо в отриману крихту. Білки в свою чергу, відставляємо на недовгий час в сторону. На цьому етапі замішуємо тісто і формуємо максимально однорідний за консистенцією грудку. Загортаємо його в харчову плівку і охолоджуємо в холодильнику протягом 20-30 хвилин.
Червону смородину знімаємо з гілочок і добре промиваємо. Потім ягоди перекладаємо в глибоку ємність і товчемо будь-яким відповідним предметом. Можна використовувати спеціальну толкушку або качалку.
Суміш, що нагадує по консистенції пюре, перетираємо через сито, щоб в результаті отримати рідина без макух, однорідну по своїй консистенції.
Через півгодини витягаємо охолоджений грудку тіста з холодильника і звільняємо від плівки. Потім робочу поверхню присипаємо невеликою кількістю борошна і розкачуємо на ній наше тісто до розмірів, які будуть міститися в нашу форму.
Підготовлене тісто перекладаємо у форму для випікання, рівномірно розподіливши його по всій поверхні. Одночасно з цим розігріваємо духовку до 200 градусів і ставимо випікатися тісто протягом 10-15 хвилин.
Для приготування начинки збиваємо білки до утворення стійких піків, після чого додаємо до них решту 100 грам цукор і крохмаль. Весь вміст збиваємо ще хвилин п’ять. Потім поєднуємо білкову суміш з ягідним соком і розмішуємо до однорідної світло-рожевою маси.
Виймаємо з духовки подрумянившийся корж і викладаємо на нього ягідну начинку. Зменшуємо нагрів духовки до 180 градусів і випікаємо пиріг протягом 15-20 хвилин.
Через це відкриваємо духовку і перевіряємо готовність пирога. Зверху він покривається легкою приємною скоринкою, а начинкою нагадує суфле. Подавати до чаю його можна відразу після приготування або ж в охолодженому вигляді.
Бажаємо приємного чаювання!
Пиріг з червоною смородиною Пиріг з червоною смородиною в духовці Пироги