В рецепті пирога основою для начинки є заварний крем, який на професійній мові кондитерів називається патисьер. Його готують з яєць, молока і цукру, з додаванням борошна та вершкового масла. У тандемі з кремом виступає яскрава і соковита полуниця, яка надає свіжість десерту.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Для тіста: –
- Борошно – 300 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сметана – 1 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Для заварного крему: –
- Молоко коров’яче – 500 мл
- Борошно – 60 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Для желе: –
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Вода – 240 мл
- Желатин харчовий – 10 гр.
- Лимонна кислота – 1 щіпка
- Для начинки: –
- Полуниця – 800 гр.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати пісочний пиріг з полуницею та заварним кремом, займіться приготуванням заварного крему. У сковороду влийте молоко. Всипте в нього цукор і борошно. Добре перемішайте. Поставте сотейник на плиту і доведіть основу заварного крему до кипіння на маленькому вогні. Не забувайте постійно помішувати. Як тільки суміш закипить, зніміть її з вогню і введіть розтоплене вершкове масло, яйця і ванільний цукор. Перемішайте практичний готовий заварний крем до однорідного стану і поставте остигати.
Поки заварний крем остигає, приготуйте пісочне тісто. У глибокій мисці змішайте сухі інгредієнти – цукор, борошно і розпушувач для тіста. Туди ж натріть холодне вершкове масло, чудово, якщо воно буде прямо їх морозильної камери. Швидкими рухами, щоб не встигнути передати тесту тепло від рук, перетріть масло з цукрово-борошняної сумішшю до стану дрібної крихти. Потім введіть сметану, яйце і замісити тісто. Воно повинне вийти еластичним і податливим. Скачайте з тіста грудку, загорніть його в харчову плівку і покладіть в холодильник на 15-20 хвилин. Охолоджене тісто розкачати в круглий пласт діаметром більше, ніж ваша форма для випічки. З допомогою качалки перенесіть його і акуратно розподіліть по формі, обов’язково формуючи високі бортики. Підготовлену пісочну основу поставте в морозильну камеру разом з формою для випічки і тримайте в ній близько чверті години. Потім зробіть в основі отвори з допомогою виделки, при бажанні накрийте пергаментом, на який насипте вантаж, щоб пісочне тісто не роздулося при термічній обробці.
Випікайте основу для пирога в заздалегідь розігрітій до 180°С духовці 20-30 хвилин. Потім повністю охолодіть і вийміть з форми.
В остиглу пісочну основу влийте загустілий заварний крем і рівномірно розподіліть його.
Заздалегідь промиту полуницю наріжте на гарні шматки і викладіть їх на пиріг, злегка занурюючи в заварний крем.
Щоб пиріг тримав форму після того як ви його розріжете, і ягоди полуниці залишалися свіжими, а не обвітрювалися, необхідно покрити їх желейної глазур’ю. Для її приготування залийте желатин водою (40 мл) і дайте йому час розбухнути. У сковороду влийте воду, що залишилася (200 мл), всипте цукор і щіпку лимонної кислоти. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім остудіть сироп, приблизно 5 хвилин, і розчиніть у ньому набряклий желатин. Готову желейно-цукрову глазур остудіть до кімнатної температури. Це займе близько 15-20 хвилин.
Загусла покрийте глазур’ю полуницю, готовий пісочний пиріг поставте в холодильник. Через 30-60 хвилин його можна буде подавати до столу.
Смачного!