Дуже соковитий пиріг з начинкою з полуниці і сметанною заливкою. Ароматна ягода відмінно поєднується з солодкою сметаною. Для кислинки рекомендуємо додати в начинку трохи вишні. В якості основи приготуємо рублено тісто. Головне, добре охолодити вершкове масло і використовувати крижану воду. Також не нехтуємо «відпочинком» замішаного тіста в холодильнику. Таке тісто добре утримує вологу начинку, рум’яниться і виходить трохи шаруватим.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Вода крижана – 2 ст. л.
  • Полуниця – 250 гр.
  • Вишня – 150 гр.
  • Яйце (для заливки) – 2 шт.
  • Сметана (для заливки) – 300 гр.
  • Цукор-пісок (для заливки) – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок (для ягід) – 3 – 4 ст. л.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Як почати готувати заливний пиріг з полуницею та сметаною? Вершкове масло добре охолоджуємо в холодильнику – воно має бути твердим. Полуницю очищаємо від чашолистків і промиваємо прохолодною водою, після чого обсушуємо на рушник. Вишні моєму, витягаємо з них кісточки і зливаємо зайвий сік. Якщо ягоди були розморожені, то також потрібно обов’язково злити весь сік, що виділився.

Вершкове масло ріжемо ножем на дрібні шматочки. Можна робити це на обробній дошці – там же і замісимо у результаті тісто.

на Поверх подрібнене вершкове масло просіваємо борошно, висипаємо сіль і продовжуємо ножем змішувати і рубати суміш до отримання дрібної крихти. Робимо з маси гірку з поглибленням, розбиваємо в нього яйце і вливаємо крижану воду. Замішуємо тісто.

Скачуємо отримане тісто в кулю, загорнути його у харчову плівку і прибираємо в холодильник на тридцять – сорок хвилин.

Після закінчення зазначеного часу дістаємо тісто з холодильника і розгортаємо його на присипаної борошном поверхні в пласт. Орієнтовна товщина – три-чотири міліметри. Форму для випічки пирога змащуємо рослинним маслом без запаху і викладаємо в неї тісто таким чином, щоб покрити дно і краї. Необхідно сформувати бортики на висоту пирога. Руками можна додатково розрівняти і притиснути тісто до країв форми. Дно пирога наколюємо виделкою. Виймаємо форму з тестом в морозилку на п’ятнадцять хвилин – так тісто зафіксується і не буде сповзати з боків.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 200 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом десяти-дванадцяти хвилин, поки зверху не зарум’яниться легка золотава скоринка.

Поки тісто в духовці, підготовлені ягоди покласти в миску і додаємо до них цукровий пісок і кукурудзяний крохмаль. Перемішуємо.

Дістаємо з духовки запечений корж і рівномірно викладаємо на нього ягоди з цукром і крохмалем.

Для приготування сметанною заливки в окремій мисці змішуємо сметану, ванілін, яйця і цукровий пісок. Перемішуємо до повної однорідності віночком або міксером на низькій швидкості. Отриманою масою заливаємо ягоди в пирозі.

Ставимо пиріг в духовку, зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо протягом сорока хвилин. Сметанна заливка повинна добре схопитися і стати золотисто-кремового кольору.

Готовий пиріг дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути. Перекладаємо випічку на блюдо і подаємо до столу в охолодженому вигляді. Для прикраси поверхню можна посипати просіяного цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з полуницею Заливний пиріг Пиріг з вишнею на сметані Пиріг з замороженою полуницею Пиріг з полуницею в духовці Пиріг з полуницею на сметані Тісто для заливного пирога