Пісочний пиріг з яблуками і сливою точно варто спробувати приготувати! Сметанна заливка розм’якшує досить щільне пісочне тісто, роблячи його смачніше і не таким ламким, а також відмінно поєднується з будь-якими ягодами або фруктами.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Борошно пшеничне – 320 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок – 75 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Оцет яблучний 6% – 1 ст. л.
- Ванілін – 1 щіпка
- Сіль – 1 щіпка
- Масло рослинне – для змазування
- Сметана – 250 мл
- Цукор-пісок – 75 гр.
- Яблука – 3 шт.
- Слива синя – 5 шт.
- Лимонний сік – 3 ст. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати пісочний пиріг з яблуками і сливою. Олію заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно нагрілося до кімнатної температури і размягчилось. Поломайте або розріжте його на невеликі шматочки, покладіть в глибоку миску, додайте сіль, цукор і ванілін і перетріть виделкою до однорідності.
По одному введіть в суміш яйця, продовжуючи активно перемішувати.
В ложці погасіть соду оцтом, додайте до тесту і активно перемішайте.
Просіваючи борошно через дрібне сито, по частинах введіть її в олійну основу.
Вимісіть все до однорідності, сформуйте кулю, накрийте його поліетиленом або харчовою плівкою і приберіть охолоджуватися в холодильник на 10-15 хвилин.
Тим часом підготуйте начинку. Яблука промийте, очистіть від шкірки і наріжте тонкими скибочками, попередньо вичистивши серцевину. Збризніть лимонним соком, щоб часточки не темніли. Сливи також промийте, обсушіть рушником, видаліть кісточки і наріжте часточками.
Охолоджене тісто розділіть на дві частини у співвідношенні приблизно 2:1 і більшу частину розкачайте в пласт між двома листами пекарської папери.
Перекладіть цей пласт на форму для запікання і утрамбуйте. Саму форму попередньо бажано змастити невеликою кількістю олії.
Фрукти в довільному порядку викладіть в пісочну основу. Їх можна покласти шарами, секторами або заздалегідь перемішати в окремій мисці і викласти всі разом. Залишилися по краях бортики з тіста загніть всередину, накриваючи начинку.
тісто розкачайте в більш тонкий пласт, ніж розкатували тісто під основу пирога. Розріжте його на смужки шириною приблизно 1,5 сантиметра. Отриманими смужками викладіть на пирозі решітку і закрийте торці бортиків. Щоб все краще поєдналось між собою, можете приплющить тісто по периметру виделкою, так шари тіста скріпити і у вас вийде гарний рельєфний край.
Приберіть пиріг в розігріту до 180 С духовку і випікайте протягом 30-35 хвилин. Тим часом в глибокій мисці змішайте сметану з цукром і збийте з допомогою блендера.
Отриману сметанную масу залийте в готовий пиріг. Краще попередньо перекласти десерт з форми на блюдо, на якому він буде подаватися, тому що пропитавшееся пісочне тісто стає дуже ніжним і його складніше буде дістати з форми, не розламавши.
Залиште пиріг з заливкою до повного охолодження, потім приберіть в холодильник на пару годин, щоб він просочився.
Смачного!