Якщо свіжі груші дички не дуже смачні – вони кислі і терпкі, то у вигляді варення вони помітно виграють за смаком у своїх сортових побратимів. Пропонуємо приготувати з них повидло – солодке, густе, з тонкою ноткою лимона.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Груша – 1 кг
  • Цукор-пісок – 900 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати повидло з груші дички на зиму. Груші ретельно вимиваємо від забруднень. Плоди з дефектами викидаємо.

Видаляємо плодоніжки, вирізаємо насіннєві коробочки, м’якоть ріжемо на шматочки.

Ошпарюємо нарізані груші окропом. Потім виливаємо холодною водою. Повторюємо двічі, після чого даємо воді стекти.

В об’ємній посуді варимо сироп з вказаної кількості води і цукрового піску. Коли сироп закипить, занурюємо в нього підготовлені груші, перемішуємо і залишаємо на добу для просочування.

Після закінчення зазначеного часу доводимо варення до кипіння і проварюємо п’ять-десять хвилин. Знімаємо з плити і даємо настоятися десять-дванадцять годин.

Після цього знову доводимо до кипіння, варимо п’ятнадцять-двадцять хвилин. Гарячі груші разом з сиропом пюрируем з допомогою блендера.

Отримане пюре повертаємо в посуд для варіння і доводимо до активного кипіння. Лимон промиваємо, ріжемо на частини і виймаємо кісточки. Пюрируем з допомогою блендера. Кладемо в повидло лимонне пюре, перемішуємо, проварюємо п’ять хвилин. Готове гаряче повидло розкладаємо по стерилізованим сухим банкам і закручуємо сухими стерильними кришками. Після охолодження прибираємо повидло на зберігання в прохолодне місце.

Приємного аппетита!

Варення з груш на зиму Джеми Повидло