Готуємо дієтичний варіант класичної сирною королівської ватрушки. Замість пшеничного борошна вищого сорту використовуємо цільнозернове. Більшу частину цукру замінюємо натуральним медом. В якості жирової складової беремо оливкова олія. Що стосується сиру, то його жирність залишається «на совісті» господині: якщо є бажання максимально скоротити калорійність випічки, то беремо знежирений, якщо хочемо насичений вершковий смак ватрушки, то використовуємо сир пожирніше. Смачно в будь-якому разі!


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно цільнозернові – 400 гр.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Масло оливкове – 5 – 6 ст. л.
  • Мед – 4 ст. л.
  • Кефір – 4 ст. л.
  • Сир – 360 гр.
  • Яєчний жовток – 2 шт.
  • Цукрова пудра – 3 ст. л.
  • Родзинки – 2 жмені
  • Яєчний білок – 4 шт.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Готувати ПП королевску. ватрушку з сиром просто! Готуємо пісочну основу. Для цього в широку миску висипаємо цільнозернове борошно, розпушувач, щіпку солі і ванілін, перемішуємо. Мед розігріваємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі, щоб домогтися рідкого стану. У суху суміш рівномірно один за одним виливаємо мед, кефір і оливкове масло. Ретельно перемішуємо всі разом ложкою, а потім перетираємо руками в дрібну крихту. Основа ватрушки готова.

Для приготування сирної начинки викладаємо в окрему миску сир, додаємо до нього цукрову пудру і яєчні жовтки. Ретельно перемішуємо до однорідності. Додатково можна пробити масу заглибним блендером для більшої гомогенності. Яєчні білки збиваємо міксером окремо, поки не вийде стійка щільна піна, добре тримає форму. Частинами викладаємо збиті білки в сирну масу і акуратно перемішуємо.

Сирна начинка повинна вийти повітряної за рахунок збитих білків. У готової ватрушке це забезпечить ніжну текстуру сирного шару.

Готуємо форму для випічки. Добре змащуємо її рослинним маслом за допомогою силіконової пензлика. Висипаємо в форму половину приготовленої крихти. Розподіляємо її по всій площі дна і робимо невисокі бортики, щоб сирна начинка не торкалася стінок.

Родзинки промиваємо в теплій воді і обсушуємо на паперовому рушнику. Підготовлені сухофрукти висипаємо поверх шару крихти.

Поверх викладаємо сирну масу, намагаючись не змістити родзинки і основу. Вирівнюємо її зворотною стороною ложки або лопаткою.

Завершуємо формування ватрушки: висипаємо залишилася крихту на сирну масу і акуратно вирівнюємо її. Ставимо форму з ватрушкой в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо пиріг протягом тридцяти п’яти – сорока хвилин до рум’яної скоринки.

Готову ватрушку дістаємо з духовки і залишаємо остигати до теплого стану у формі. Потім акуратно витягаємо пиріг і даємо йому вже повністю охолонути. Остиглу випічку нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ватрушка Ватрушка з сиром Ватрушка з сиром в духовці Царська ватрушка з сиром