Пиріг з брусницею і сметаною можна приготувати і для десерту, і в полудник, так як він досить ситний. Пиріг запікається з брусницею в духовці, потім заливають сметанним кремом і на 4 години залишають у холодильнику для просочення. Для вдалого пісочного тіста борошно, цукор і вершкове масло беруть у співвідношенні 3:2:1. Для зв’язки додається яйце або крижана вода, і розпушувач робить тісто не дуже щільним. Брусниця береться свіжа або заморожена.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Брусниця – 200 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Почнемо готувати пиріг з брусницею і сметаною на пісочному тісті. Спочатку замішуємо пісочне тісто для пирога. Заздалегідь розм’якшене вершкове масло кладемо в посуд для замішування тіста, рубаємо ножем на невеликі шматочки і добре перемішуємо його вилкою з звичайним цукром, ванільним і сіллю. Потім до маслу розбиваємо яйця і перемішуємо виделкою ще раз. Борошно просіваємо на сито. Потім її порційно додаємо до масляної суміші і замішуємо тісто, спочатку виделкою, а потім перекладаємо на присипану мукою стільницю і вимішуємо руками до м’якої, еластичної консистенції.

Брусницю (для цього пирога краще взяти свіжу) перебираємо від дрібного сміття, промиваємо під проточною водою і обсушуємо кухонним рушником або просто відкидаємо на друшляк.

В окремому посуді добре збиваємо міксером або віночком сметану з цукром, щоб цукор розчинився повністю, і маса стала повітряної.

Форму для випічки змащуємо маслом. Тісто розгортаємо в корж товщиною до 5 мм і укладаємо її у форму, сформувавши по краю бортики. На тісто рівним шаром висипаємо підготовлену брусницю. Запікаємо пиріг в духовці, розігрітій до 180°С протягом 35-40 хвилин.

Потім витягуємо спечений пиріг з брусницею з духовки і заливаємо його сметанним кремом. Ставимо пиріг в холодильник на 4 години, щоб пісочний корж просочився кремом, і сам крем добре застиг. Після закінчення цього часу пиріг подаємо до столу.

Смачною і вдалою випічки!

Заливний пиріг Заливний пиріг на сметані Тісто для заливного пирога Тісто для заливного пирога на сметані