Ефектний рум’яний «бочонок» з хрусткою скоринкою і розсипчастим пловом всередині – це все про шах-плов. Такий варіант приготування цього звичного страви істотно відрізняється від стандартного і перетворює плов у святково-видовищна страва. У даному рецепті будемо використовувати курку: рекомендуємо використовувати філе стегенець, але не грудки. Все просто – грудка суховата і не зможе розкрити плов з найкращою його смаковий боку.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Лаваш (тонкий) – 2 пакета
  • Рис білий – 300 гр.
  • Курка – 500 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Часник – 3 – 4 зубчики
  • Шафран – 1 щіпка
  • Куркума – 1 щіпка
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Готувати шах-плов з куркою легко! Рис промиваємо до прозорості. Поміщаємо крупу в каструлю, перекладаючи шафраном, куркумою і шматочками вершкового масла (20-30 грамів із загальної кількості). Додаємо сіль за смаком. Заливаємо водою в такій кількості, щоб співвідношення крупи й рідини було один до двох. Варимо рис до готовності протягом двадцяти хвилин. Після варіння крупа повинна залишатися розсипчастою. Откидывотримаємо варений рис на сито і даємо відвару стекти.

Підготуємо курку. Кістки і шкіру відокремлюємо, використовуємо філе. Промиваємо його, обсушуємо і нарізаємо шматками середнього розміру. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинного масла без запаху і викладаємо в нього курку. Обсмажуємо на середньому вогні до золотистої скоринки.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо на невеликі кубики. Висипаємо цибулю до курки, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще п’ять хвилин, поки шматочки не стануть прозорими.

Паралельно промиваємо родзинки і курагу в теплій воді, після чого обсушуємо сухофрукти рушником. Якщо курага занадто велика, розрізаємо її на частини поменше. Додаємо підготовлені сухофрукти в сковороду до курки з цибулею, солимо до смаку, перемішуємо. Часник очищаємо від лушпиння, подрібнюємо ножем і також додаємо до курки слідом за сухофруктами. Перемішуємо і готуємо ще одну-дві хвилини, щоб аромати змішалися. Після цього знімаємо сковороду з плити.

Лаваш розрізаємо ножицями на довгі смужки шириною в п’ять-сім сантиметрів.

Решту вершкового масла розтоплюємо до рідкого стану. Викладаємо смужки лаваша у форму для запікання внахлест один на одного, як на фото. Змащуємо поверхню рідким маслом за допомогою силіконової пензлика.

Поверх промасленого лаваша, покладеного в форму, кладемо третину приготованого рису. На нього кладемо половину суміші з курки і сухофруктів. Накриваємо другою частиною рису. Далі розподіляємо залишок курки з сухофруктами і закриваємо всі третин частиною рису. Вирівнюємо поверхню.

Звисаючими краями лаваша закриваємо покладений плов. Рясно змащуємо поверхню лаваша вершковим маслом. Закриваємо форму кришкою або затягуємо фольгою блискучою стороною всередину, щільно обжимаем краю. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 160 градусів. Ставимо плов в духовку і запікаємо його протягом сорока хвилин. Після закінчення цього часу цього кришку або фольгу знімаємо і даємо лавашу добре зарум’яниться ще протягом п’ятнадцяти хвилин.

Готовий шах-плов дістаємо з духовки і перевертаємо догори дном на плоске блюдо. Подаємо відразу після приготування в гарячому вигляді. Нарізаємо На порції прямо на столі безпосередньо перед вживанням.

Приємного апетиту!

Азербайджанський плов з сухофруктами і м'ясом Вірменський плов Плов без моркви Плов з круглозерним рисом Плов з м'ясом і курагою Солодкий плов