В міру гострий ароматний з кислинкою грузинський соус чудово підходить до м’ясних страв. Звичайно, можна придбати його в магазині, і не витрачати час на приготування їжі, але хіба зрівняється магазинний продукт з приготованим власними руками з любов’ю і без зайвих добавок приголомшливим сацебелі.
Інгредієнти: на 1 л.
- Слива синя – 500 гр.
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Помідори свіжі – 4 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Зелень – 1 пучок
- Базилік свіжий – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Куркума – 0.5 ч. л.
- Паприка – 0.5 ч. л.
- Перець чорний мелений – на кінчику ножа
- Часник – 1 головка
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
Готувати соус із слив сацебелі легко! Для цього рецепта можна брати помідори і сливи з тріснутого шкіркою, все одно вони будуть розварюватися і перемалываться. Вимийте їх добре під проточною водою. У слив вийміть кісточки, розділіть навпіл і покладіть в каструлю.
З помідорів зніміть шкірку, зробивши хрестоподібний надріз і залити окропом на 1 хвилину, і відразу зануривши в крижану воду.
Подрібніть томати на часточки і перемістити в каструлю до сливам.
Додайте в каструлю олію. Вимийте солодкий перець чілі, видалити у них плодоніжки і насіння.
Наріжте болгарський перець смужками, а гострий – кільцями. Перекладіть їх у каструлю.
Увімкніть середній вогонь і перемішайте інгредієнти. Готуйте 10 хвилин, періодично помішуючи. Повинно виділитися багато соку. Трохи посоліть соус.
Всипте в каструлю сипучі спеції.
Додайте вимиту і подрібнену зелень і базилік.
Очистіть часник і подрібніть за допомогою преса. Спробуйте соус і при бажанні посоліть його ще.
Всипте в каструлю цукор і розмішайте. Поваріть пару хвилин і спробуйте ще раз на свій смак і якщо все в порядку – вимикайте.
Стерилізуйте банки в духовці і прокип’ятіть кришки.
Заглибним блендером подрібніть остигле до теплої температури вариво в однорідний соус і знову закип’ятити. Гарячий ароматний соус розлийте в банки і закрийте кришками.
Приємного апетиту!
Кетчуп зі слив Сливи на зиму