Оригінальний і смачний соус ткемалі можна приготувати із слив сорту «Угорка». Такий соус буде ідеально поєднуватися з шашликом і будь смаженим м’ясом. Додавши його до борщу, свекольнику або гуляшу, ви зробите смак цих страв більш вишуканим.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Слива синя («Угорка») – 1 кг
  • Вода – 0.5 склянки
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець чилі – 0.5 ч. л.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Імбир мелений – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Кардамон – 2 шт.

Процес приготування:

Готувати соус із слив угорка легко! Сливи добре промийте холодною водою. Потім розріжте на половинки і видалити кісточки. Нарізані сливи перекладіть в каструлю для варіння варення, налийте до них воду і варіть на маленькому вогні, поки зливу не стане м’якою. Це займе 7-10 хвилин.

За цей час шматочки сливи дадуть і свій сік і розваряться.

Потім сливи подрібніть до стану однорідного пюре за допомогою заглибного блендера. Каструлю зі сливовим пюре знову поставте на маленький вогонь і варіть протягом 30-40 хвилин, періодично пюре перемішуючи, щоб воно не підгоріло.

Почистіть зубки часнику і подрібніть їх часникодавку. У соус насипте мелений гострий перець або покладіть стручок перцю, додайте подрібнений часник соус і тушкуйте ще 15 хвилин.

Після закінчення цього часу покладіть в соус інші прянощі, насипте сіль і цукор, перемішайте і тушкуйте ще 15 хвилин.

Приготований соус процідіть на сито, щоб видалити всі дрібні шматочки і перелийте його в ту ж каструлю. Доведіть соус до кипіння.

Гарячий ткемалі розлийте в стерильні баночки і герметично закупорьте. Банки переверніть на кришки, накрийте теплим покривалом і залиште до повного охолодження. Потім помістіть ткемалі на зберігання в холодне місце.

Їжте на здоров’я!

Кетчуп зі слив Сливи на зиму