Оригінальний і смачний соус ткемалі можна приготувати із слив сорту «Угорка». Такий соус буде ідеально поєднуватися з шашликом і будь смаженим м’ясом. Додавши його до борщу, свекольнику або гуляшу, ви зробите смак цих страв більш вишуканим.
Інгредієнти: на 1 л.
- Слива синя («Угорка») – 1 кг
- Вода – 0.5 склянки
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Часник – 4 зуб.
- Перець чилі – 0.5 ч. л.
- Перець духмяний горошок – 5 шт.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Кардамон – 2 шт.
Процес приготування:
Готувати соус із слив угорка легко! Сливи добре промийте холодною водою. Потім розріжте на половинки і видалити кісточки. Нарізані сливи перекладіть в каструлю для варіння варення, налийте до них воду і варіть на маленькому вогні, поки зливу не стане м’якою. Це займе 7-10 хвилин.
За цей час шматочки сливи дадуть і свій сік і розваряться.
Потім сливи подрібніть до стану однорідного пюре за допомогою заглибного блендера. Каструлю зі сливовим пюре знову поставте на маленький вогонь і варіть протягом 30-40 хвилин, періодично пюре перемішуючи, щоб воно не підгоріло.
Почистіть зубки часнику і подрібніть їх часникодавку. У соус насипте мелений гострий перець або покладіть стручок перцю, додайте подрібнений часник соус і тушкуйте ще 15 хвилин.
Після закінчення цього часу покладіть в соус інші прянощі, насипте сіль і цукор, перемішайте і тушкуйте ще 15 хвилин.
Приготований соус процідіть на сито, щоб видалити всі дрібні шматочки і перелийте його в ту ж каструлю. Доведіть соус до кипіння.
Гарячий ткемалі розлийте в стерильні баночки і герметично закупорьте. Банки переверніть на кришки, накрийте теплим покривалом і залиште до повного охолодження. Потім помістіть ткемалі на зберігання в холодне місце.
Їжте на здоров’я!
Кетчуп зі слив Сливи на зиму