Хто не любить пиріжки? І діти, і дорослі з задоволенням їдять цю рум’яну випічку. Пиріжки зручно заготовити на перекус або сніданок – в потрібний момент ситна їжа буде під рукою. Приготуємо просте тісто для пиріжків на основі сиру. Без додавання дріжджів і необхідності тривалої расстойки. Змішали, вымесили, розчленували, зліпили. Все, можна смажити пиріжки! Сирне тісто після смаження має красиву золотисту скориночку.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир – 250 гр.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 2 – 2,5 склянки
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати сирне тісто для пиріжків з капустою. В цілому, жирність сиру для пиріжків значення не має – тісто все одно вийде і буде смачним. Але якщо сир жирний, то смак тесту буде більш вершковим і ніжним. Сир покласти в миску, додаємо до нього сметану, сіль і соду. Добре перемішуємо всі разом ложкою до однорідності.

Далі розбиваємо яйце і вливаємо олію. Продовжуємо розтирати ложкою, щоб все перемішалося.

В отриману масу додаємо одну склянку просіяного борошна, добре перемішуємо, розбиваючи всі грудочки.

Далі підсипаємо борошно і замішуємо м’яке тісто. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в інгредієнтах, оскільки сир буває різної жирності і вологості. Та й різна борошно відрізняється за своїми характеристиками. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію тесту – маса повинна бути м’якою, але добре тримає форму, злегка липнущей до рук. Замішане тісто можна обробляти і відразу, але краще дати йому «відпочити» під рушником двадцять-тридцять хвилин – маса придбає еластичність і буде менше липнути.

Робочу поверхню злегка підсипаємо борошном. Тісто розділяємо на дві частини, кожну з яких скачуємо в «ковбаску» і ділимо на десять шматочків.

Кожен шматочок обкачуємо в долонях в кульку і розплющуємо в тонкий коржик. По центру укладаємо начинку і щільно защипуємо краю. Можна оформити пиріжки в трикутній формі, як на фото.

Або зробити традиційний овальний варіант.

Смажимо пиріжки в достатній кількості добре розігрітого рослинного олії до рум’яної скоринки з обох сторін. Після смаження обов’язково обсушуємо паперовим рушником, щоб видалити зайвий жир.

Приємного апетиту!

Тісто в домашніх умовах Тісто для пиріжків Тісто для пиріжків без дріжджів Тісто для пиріжків в маслі Тісто для пиріжків з картоплею