Для приготування томатної пасти потрібні лише помідори і сіль. Нічого зайвого, тільки концентрований томатний смак. Плоди краще вибирати м’ясисті, щільні, щоб вміст соку було на мінімумі. Втім, якщо томати соковиті, то паста також виходить смачна, але уварювати її доведеться відчутно довше. Для подрібнення помідорів зручно використовувати м’ясорубку, стаціонарний або занурювальний блендер. Із зазначеної кількості томатів виходять дві баночки томатної пасти по 500 мілілітрів.
Інгредієнти: на 2.5 л.
- Помідори свіжі – 5 кг
- Сіль велика – 1 ст. л.
Процес приготування:
Готувати томатну пасту без стерилізації в домашніх умовах на зиму легко! Помідори перед приготуванням ретельно миємо й обсушуємо рушником. Слід від плодоніжки вирізаємо кінчиком ножа. Розрізаємо кожен плід на дві половини і стискаємо кожну долонею, намагаючись видавити зайвий сік. Звичайно, цінну рідину зберігаємо. Можна приготувати з неї чудовий освіжаючий напій, для томатної пасти вона не потрібна.
Віджаті від соку помідори подрібнюємо до стану пюре. Можна використовувати для цього м’ясорубку або блендер.
Приготоване пюре кладемо в каструлю і додаємо сіль. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо томатну масу до кипіння. Уварювати томатну пасту потрібно до бажаної густоти. Як правило, для отримання стандартної консистенції соусу потрібно орієнтовно одну годину. Температуру плити встановлюємо на мінімум, щоб кипіння було не дуже активне. Не забуваємо періодично перемішувати пасту лопаткою, щоб уникнути пригорання.
Банки і кришки для томатної пасти попередньо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Даємо банкам і кришок повністю обсохнути. В підготовлену тару розкладаємо гарячу томатну пасту і відразу закручуємо сухими кришками. Заготовки перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо теплою ковдрою. У такому положенні даємо томатній пасті повільно охолонути, після чого прибираємо її на зберігання в темне прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Томатна паста без оцту на зиму Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста через м'ясорубку