Томатна паста володіє природною кислинкою, за яку, власне, і цінується в кулінарії. Щоб збалансувати томатний смак, в пасту зазвичай додають не тільки сіль, але і цукор. Але в даному рецепті пропонуємо обійтися лише додаванням солі, щоб смак готової пасти вийшов найбільш наближеним до натуральних томатам. Для такої заготовки ідеальною сировиною будуть м’ясисті, щільні плоди з товстими стінками і мінімальною кількістю соку.


Інгредієнти: 1.25 л.

  • Помідори свіжі – 2,5 кг
  • Сіль велика – 0.5 ст. л.

Процес приготування:

Готувати томатну пасту без цукру на зиму легко! Помідори ретельно промиваємо від поверхневих забруднень. Обсушуємо на рушник – зайва волога не потрібна. Нарізаємо плоди на шматки довільної форми, щоб блендеру було легше впоратися з подрібненням. Сліди від плодоніжок можна не вирізати, якщо вони невеликі і ніжні. У випадку, коли слід вже встиг загрубеть, його краще зрізати.

Нарізані на шматочки помідори поміщаємо в об’ємну ємність і подрібнюємо їх заглибним блендером в пюреобразную масу. Важливо домогтися максимальної гомогенності, щоб готова паста мала ніжну консистенцію.

Отримане томатне пюре викладаємо в дрібне сито або марлю і підвішуємо над чистою ємністю для того, щоб сік міг стекти. Періодично пюре потрібно перемішувати або віджимати руками в марлі. Приблизно через годину-дві паста виділить зайву кількість рідини і загусне. Сік пізніше можна використовувати для приготування інших страв і напоїв, для томатної пасти він не потрібен.

Густе томатне пюре викладаємо в каструлю, додаємо сіль і нагріваємо до кипіння. Уварюємо пасту протягом тридцяти хвилин, підтримуючи низьку температуру плити і обов’язково часто помішуючи.

Банки і кришки моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким звичним способом, після чого даємо повністю обсохнути. В підготовлену тару розкладаємо гарячу томатну пасту і відразу закручуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном і закутуємо пледом. У такому положенні даємо заготівлі повністю охолонути і заодно пройти етап пасивної стерилізації. Охолоджені банки ставимо в прохолодне темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Томатна паста без оцту на зиму Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах